Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Αύριο η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σεμπάστιαν Κουρτς

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν πρόκειται να δώσει αύριο, Παρασκευή, την εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης στον νικητή των πρόωρων βουλευτικών της περασμένης Κυριακής, τον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, όπως ανακοινώθηκε απόψε από την Προεδρία της Δημοκρατίας στη Βιέννη.

Μετά την ανάληψη της εντολής, ο Κουρτς προτίθεται να διεξάγει αρχικά “συνομιλίες προσέγγισης” με όλα τα κόμματα που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, οι οποίες θα ξεκινήσουν μάλλον στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Άγνωστο παραμένει ποιος θα είναι ο πρώτος συνομιλητής του Κουρτς κατά την αναζήτηση εταίρου προς σχηματισμό κυβέρνησης, γενικά όμως αναμένεται πως αυτό θα είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και ο αρχηγός του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα.

Ο Στράχε επιβεβαίωσε απόψε πληροφορίες της αυστριακής εφημερίδας Kurier ότι χθες βράδυ είχαν στην κατοικία του σε προάστιο της Βιέννης, “ιδιωτική” συνάντηση με τον Κουρτς ο οποίος συμμετέχει σήμερα στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

HTML tutorial

Αυτή η “πολύ ανοικτή, συμπαθητική, φιλική” συνάντηση, κατά την οποία υπήρξε μία μεταξύ τους “ανθρώπινη προσέγγιση”, ήταν η πρώτη εμπιστευτική συνομιλία του με τον Κουρτς, ανέφερε ο Στράχε, σημειώνοντας πως η ανάληψη του αξιώματος του καγκελάριου από τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, συνιστά εντολή που προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως εάν το κόμμα του προσκληθεί από τον Κουρτς σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δεν πρόκειται να έχει παράλληλες διαπραγματεύσεις με άλλο κόμμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων