Σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα κινούνται οι τιμές του IRR που μπορούν να πετύχουν τόσο οι standalone μπαταρίες όσο και τα συστήματα ΑΠΕ που συνοδεύονται από μπαταρίες, σύμφωνα με νεότερη μελέτη της Aurora Energy Research, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στη 4η ελκυστικότερη αγορά μαζί με την Γερμανία, πίσω από τις Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Ιρλανδία.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της αγοράς, τα εν λόγω επίπεδα IRR συγκρίνονται επάξια με πιο ώριμες αγορές όπου η αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες συνιστά ήδη οργανικό μέρος του ενεργειακού συστήματος.
Αξιολογώντας την απόδοση των επενδύσεων σε Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ), σχετικές αναλύσεις που διεξάγει η Aurora Energy Research δείχνουν ότι τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, μπορούν να πετύχουν IRR που υπερβαίνουν το 9%.
Ειδικότερα μια επένδυση σε αυτόνομο ΣΑΗΕ, χωρητικότητας 2h, το οποίο τίθεται σε λειτουργία το 2025, μπορεί να πετύχει IRR της τάξης του 9%-12%, ενώ το IRR υβριδικών έργων ΣΑΗΕ-φωτοβολταϊκού μπορεί να υπερβεί το 12%. Αναφορικά με το τελευταίο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι η συνεγκατάσταση ΣΑΗΕ-ΑΠΕ οδηγεί και σε μείωση του κόστους επένδυσης για την κατασκευή του έργου, αλλά και λειτουργικού κόστους (OPEX) της τάξης του 12% και 10% αντίστοιχα, σε σχέση με τα αθροιστικά αντίστοιχα κόστη αυτόνομης φωτοβολταϊκής γεννήτριας και αυτόνομης μπαταρίας (2h).
Χρειάζεται να σημειωθεί, όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, ότι κρίσιμες παράμετροι για την ελκυστικότητα της αγοράς, καθώς και για την τελική τιμή του συντελεστή εσωτερικής απόδοσης (IRR) αποτελούν το μέγεθος της αγοράς (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εξισορρόπησης), το θεσμικό περιβάλλον και οι δυνητικές πηγές εσόδων των ΣΑΗΕ. Αν και η ελληνική αγορά τώρα διαμορφώνεται, γεγονός που δικαιολογεί την «υστέρησή» της στα προαναφερόμενα κριτήρια, εντούτοις, τα μοντέλα δείχνουν σε ποια κατεύθυνση χρειάζεται να «βηματίσει» προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν.
Ειδικότερα, στην περίπτωση της Ελλάδας, η εγκατεστημένη ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), αναμένεται να αυξηθεί από 12 GW το 2024 σε 20.6 GW μέχρι το 2030, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για πηγές ευελιξίας, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα του συστήματος.
Μεταξύ των διαθέσιμων τεχνολογιών, τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν μια από τις πλέον ανταγωνιστικές λύσεις, καθώς χαρακτηρίζονται από υψηλό ενεργειακό βαθμό απόδοσης (της τάξης του 86%), σε συνδυασμό με σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης (κάτω από 1 s), που δεν μπορούν να επιτευχθούν από συστήματα αντλιοταμίευσης, ή εμβολοφόρες μηχανές εσωτερικής καύσης.
Ήδη από το 2022, υπάρχει νομικό πλαίσιο (129/4.7.2022), το οποίο επιτρέπει στις μπαταρίες να συμμετέχουν στις αγορές χονδρικής και στις αγορές εξισορρόπησης της χώρας. Ως εκ τούτου, τα ΣΑΗΕ που θα εγκατασταθούν στην χώρα μας θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν πολλαπλές χρηματοροές, μεγιστοποιώντας έτσι την κερδοφορία τους.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Aurora Energy Research, η πλειοψηφία των εσόδων μια μπαταρίας χωρητικότητας 2h ενδέχεται να προέρχεται μεσο-βραχυπρόθεσμα κυρίως μέσω των αγορών εξισορρόπησης, ενώ μακροπρόθεσμα η σώρευση εσόδων από τις αγορές χονδρικής θα είναι εξίσου σημαντική.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, πέρα από τις standalone μπαταρίες, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα απασχολήσουν και τα υβριδικά συστήματα το επόμενο διάστημα και τα οποία αφορούν συνδυαστικά ένα σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ.
Το υπάρχον νομικό πλαίσιο (ΦΕΚ 4685/2020) προδιαγράφει την συνεγκατάσταση ΣΑΗΕ+ΑΠΕ, ενώ τα υπό σχεδιασμό προγράμματα επιδοτήσεων έχουν την προοπτική να θέσουν σε λειτουργία υβριδικά έργα στην Ελλάδα. Αναφορικά με τα τελευταία, το πρόγραμμα επιδότησης «ΑΠΟΛΛΩΝ» και ο επικείμενος διαγωνισμός για την ανάπτυξη ΑΠΕ ισχύος 200 MW, με συνεγκατάσταση μπαταρίας, αποτελούν μέτρα που αναμένεται να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των πρώτων υβριδικών έργων στην χώρα.
Πηγή energypress.gr