Υπέρ της υλοποίησης των επενδύσεων σε standalone μπαταρίες συνηγορούν τα «νούμερα» που προέκυψαν από την επικαιροποιημένη μελέτη της Aurora και αφορούν τις βασικές προβλέψεις για την πορεία της αγοράς τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, στο «κεντρικό σενάριο» τιμών της Aurora, οι αυτόνομες μπαταρίες 2h, οι οποίες θα συμμετάσχουν απευθείας στις αγορές ενέργειας (merchant batteries) το 2025 ή το 2026, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν αποδόσεις (IRR) οι οποίες κυμαίνονται στο 9%-10%. Οι προβλέψεις αυτές προκύπτουν σε συνέχεια των υψηλών βραχυπρόθεσμων τιμών στις αγορές εξισορρόπησης, καθώς και από μια μείωση του CAPEX των μπαταριών κατά 6%, σε σχέση με το προηγούμενο 6μηνο.
Να προσθέσουμε ότι οι αποδόσεις δύναται να κυμανθούν σε ακόμη καλύτερα επίπεδα στην περίπτωση που είτε υπάρξει γενικευμένη μείωση στα κόστη σε OPEX και CAPEX είτε κάποιος επενδυτής, αυτόνομα, κατορθώσει για λογαριασμό της δικής του επένδυσης, εξασφαλίσει φθηνότερο OPEX και CAPEX. Στην περίπτωση των 4ωρων μπαταριών και συγκεκριμένα για τις μονάδες που συμμετέχουν απευθείας στις αγορές το διάστημα 2025-2028, το αντίστοιχο IRR προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 7%.
Η εικόνα της αγοράς σήμερα
Χρειάζεται να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις εκατέρωθεν για τις 2ώρες και τις 4ωρες αξιολογούνται με θετικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας την βιωσιμότητα των επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με άδεια παραγωγής φτάνουν τα 43.4 GW σήμερα, ενώ έργα της τάξης των 6.5 GW βρίσκονται υπό αξιολόγηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Το 66% των παραπάνω αδειών παραγωγής αφορούν σε έργα αποθήκευσης διάρκειας 2h, ενώ το 30% αποτελούν συνδυαστικά μπαταρίες 3h και 4h. Αναφορικά με τους εθνικούς διαγωνισμούς που αφορούν σε συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, 711 MW 2h μπαταριών έχουν ήδη απονεμηθεί μέσω του 1ου και 2ου διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, εκκρεμούν ακόμη δύο διαγωνισμοί για το 2024, οι οποίοι αφορούν συστήματα 2h (175ΜW) και 4h (400MW). Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, το Υπουργείο εξετάζει την τροποποίηση του σχήματος, προκρίνοντας την καθολική κατάργηση της λειτουργικής ενίσχυσης και δευτερευόντως την ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων, ώστε να στηριχθούν στο CAPEX τόσο οι standalone μπαταρίες όσο και τα σχέδια για προσθήκη μπαταριών behind the meter και σε καταναλωτές.
Οι εκτιμήσεις για τις τιμές ενέργειας
Σύμφωνα με την ανάλυση της Aurora Energy Research, οι τιμές στην αγορά της επόμενης ημέρας πρόκειται να κυμανθούν μεταξύ 100-110 Ευρώ/MWh για τον χρονικό διάστημα 2024-2028, επηρεαζόμενες από τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να βρίσκονται στα επίπεδα των 35 Ευρώ/MWh (κατά μέσο όρο) το ίδιο χρονικό διάστημα.
Μετά το τέλος της δεκαετίας, οι τιμές ενέργειας αναμένεται να υποχωρήσουν και να περιοριστούν σε επίπεδα κάτω των 100 Ευρώ/MWh μέσο/μακρο-πρόθεσμα, επηρεάζοντας με την σειρά τους με τις αγορές εξισορρόπησης.
Ειδικότερα για τις αγορές FCR και aFRR, οι οποίες είναι οι πλέον σημαίνουσες για την συμμετοχή μπαταριών, οι αντίστοιχες τιμές αναμένεται να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα (2025-2030), ευνοώντας έτσι πιθανούς συμμετέχοντες στις αγορές αυτές τα ερχόμενα χρόνια.
Μετά το 2030, η επικείμενη αυξανόμενη συμμετοχή των μπαταριών στις αγορές εξισορρόπησης, σε συνδυασμό με το σχετικά περιορισμένο μέγεθος των αγορών αυτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή μείωση των τιμών αυτών και εν τέλει στον «κανιβαλισμό» τους μετά το 2035. Στην περίπτωση ενός πιο συντηρητικού σεναρίου, οι τιμές των αγορών εξισορρόπησης θα μπορούσαν να είναι 25%-30% χαμηλότερες, κατά μέσο όρο σε σχέση με τις τιμές που προβλέπονται στο «κεντρικό σενάριο» της Aurora.
Πηγή energypress.gr