Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέβαλαν την Τρίτη περιορισμούς στη μεταφορά ηλεκτρονικών συσκευών στα αεροπλάνα που εκτελούν δρομολόγια από ορισμένα αεροδρόμια σε Μουσουλμανικές χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ως απάντηση στις ασύμμετρες απειλές κατά της ασφάλειας.
Το Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι επιβάτες που ταξιδεύουν από έναν ειδικό κατάλογο αερολιμένων δεν θα μπορούν πλέον να φέρουν στις χειραποσκευές τους εντός της καμπίνας των αεροσκαφών συσκευές μεγαλύτερες από ένα κινητό τηλέφωνο, όπως tablets, φορητές συσκευές αναπαραγωγής DVD, φορητούς υπολογιστές και κάμερες. Αντ ‘αυτού, τα είδη αυτά θα πρέπει να μεταφέρονται στις ελεγμένες αποσκευές.
Αν και οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, επιδιώκει να θέσει άλλο ένα όριο στις μεταφορές μετά την αμφιλεγόμενη ταξιδιωτική απαγόρευση για οπρισμένες Μουσουλμανικές χώρες, η Βρετανία θέλησε να αναλάβει παρόμοια μέτρα.
Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στις ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρονται στην καμπίνα για πτήσεις από έξι χώρες της Μέσης Ανατολής. Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα σχετικά μέτρα θα εφαρμοστούν από τις 25 Μαρτίου.
Οι κινήσεις αυτές προκλήθηκαν από αναφορές που δείχνουν ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες θέλουν να περάσουν λαθραία εκρηκτικούς μηχανισμούς στο εσωτερικό ηλεκτρονικών συσκευών.
Η απαγόρευση θα συνεχιστεί για το «άμεσο μέλλον», σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλα αεροδρόμια και σε άλλες χώρες.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Sean Spicer, αρνήθηκε να μιλήσει για τις πληροφορίες που έδωσαν έρεισμα στα νέα μέτρα ή να εξηγήσει γιατί συγκεκριμένες μόνο χώρες συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο που καταρτίστηκε.
Σε κάθε περίπτωση, Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες είναι γνωστές για τις καινομίες που μετέρχονται στους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσής τους στο εσωτερικό υπολογιστών.
Από την πλευρά τους, Γάλλοι και Καναδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής ανάλογων μέτρων, εντούτοις οι κυβερνήσεις τους δεν προτίθενται να λάβουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε αυτό το στάδιο.
Τα αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στους περιορισμούς των ΗΠΑ είναι του Καϊρου, της Κωνσταντινούπολης, του Κουβέιτ, της Ντόχα στο Κατάρ, της Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο, του Αμμάν στην Ιορδανία, του Ριάντ και της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία και του Ντουμπάι και του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τα αεροδρόμια που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα ασφαλείας εξυπηρετούν εννέα αεροπορικές εταιρείες που πετούν απευθείας από αυτές τις πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 50 φορές την ημέρα.
Οι αεροπορικές εταιρείες – Royal Jordanian Airlines, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates και Etihad Airways – έχουν περιθώριο μέχρι την Παρασκευή να εγκρίνουν τη νέα πολιτική, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.
Δεν υπάρχουν αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες στον κατάλογο επειδή δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των ως άνω αεροδρομίων, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η Βρετανία δήλωσε ότι οι περιορισμοί της θα ισχύουν για απευθείας πτήσεις από την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Σαουδική Αραβία.
Επιπρόσθετα, οι βρετανικοί κανονισμοί επηρεάζουν τις British Airways, easyJet, Jet2, Monarch, Thomas Cook, Thomson, Atlas-Global, Πήγασος, EgyptAir, Royal Jordanian, Middle East Airlines, Σαουδική, Turkish Airlines και την Tunisair.
Πηγή: Reuters