Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, στον απόηχο του επεισοδίου στα Ιμια, σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.

Στην επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών- που χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση του Νίκου Κοτζιά- το ελληνικό υπουργείο απάντησε κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και υπερβαίνει τις «κόκκινες» γραμμές.

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς,

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας είχε σχολιάσει τα λεγόμενα του κ. Κοτζιά, με ανακοίνωση, στην οποία κατηγορούσε τον Ελληνα υπουργό ότι έχει υιοθετήσει μία μη ειρηνική στάση, την οποία χαρακτήρισε ανεύθυνη και τον κάλεσε να συμμορφωθεί με τις κοινές επιθυμίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς, στη συνέντευξή του στον Alpha, μεταξύ άλλων προειδοποίησε την Αγκυρα- αναφορικά με το τελευταίο περιστατικό έντασης στα Ιμια- ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ανησυχητικές αυτές τις δηλώσεις και υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Ακόμη, επισημαίνει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου.

«Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ξανά ότι η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που είναι μη ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και απέχει πολύ από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση», επισημαίνει ο Ακσούμ στην ανακοίνωσή του και καταλήγει καλώντας τον κ. Κοτζιά να συμμορφωθεί με τις κοινές επιθυμίες που εξέφρασαν ο Ελληνας και ο Τούρκος πρωθυπουργός στη μεταξύ τους επικοινωνία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων