Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Αυστηροί περιορισμοί για τις μετακινήσεις τζιχαντιστών από την Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να ενισχύσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις ώστε να εμποδίζονται οι επίδοξοι τζιχαντιστές να μεταβαίνουν στη Συρία και το Ιράκ, μία εβδομάδα μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

«Στόχος είναι να εμποδίσουμε τους ανθρώπους που επιθυμούν να μεταβούν σε εμπόλεμες περιοχές, για παράδειγμα στη Συρία, να ταξιδέψουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ μετά την υιοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο.

Η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει ήδη την κατάσχεση των διαβατηρίων επίδοξων τζιχαντιστών, όμως το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέπει επίσης την κατάσχεση των δελτίων ταυτότητάς τους, τα μόνα έγγραφα που είναι απαραίτητα για τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς την Τουρκία.

Οι ύποπτοι θα λαμβάνουν ένα άλλο δελτίο ταυτότητας για ανώτατο διάστημα 18 μηνών, στο οποίο θα αναγράφεται ότι τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Περισσότεροι από 600 Γερμανοί έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν και 60 από αυτούς έχουν σκοτωθεί εκεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Ράινισε Ποστ, η οποία επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Περίπου 180 φέρονται να έχουν επιστρέψει στη Γερμανία.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν στις εμπόλεμες ζώνες χρησιμοποιώντας τα δελτία ταυτότητάς τους για να ταξιδέψουν, αφού οι αρχές τους είχαν κατασχέσει τα διαβατήρια, εκτιμά η κυβέρνηση. Οι περισσότεροι από αυτούς έφτασαν στην Τουρκία και διέσχισαν τα τουρκοσυριακά σύνορα, ενώ άλλοι πέρασαν από το Βέλγιο ή την Ολλανδία για να παραπλανήσουν τις αρχές.

Σε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση σκοπεύει να ποινικοποιήσει κάθε προετοιμασία για τζιχάντ, τροποποιώντας τον νόμο του 2009 που τιμωρεί μόνο την επιστροφή μαχητών. Το νομοσχέδιο θα ποινικοποιεί κάθε απόπειρα εξόδου από τη Γερμανία με τη μεταφορά όπλων, αλεξίσφαιρων γιλέκων ή εξοπλισμού νυχτερινής όρασης.

Τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές που προβλέπονται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ακόμη και όταν τα ποσά είναι μικρά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img