Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Αυστρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σεμπάστιαν Κουρτς

Εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης στον νικητή των πρόωρων βουλευτικών της περασμένης Κυριακής, τον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, έδωσε σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

“Ως ομοσπονδιακός πρόεδρος θα δώσω ιδιαίτερη προσοχή ώστε κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης να βρεθούν στο επίκεντρο τα συνολικά συμφέροντα της Αυστρίας και του πληθυσμού της”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν παραδίδοντας την εντολή στον εντολοδόχο, πλέον, καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μετά την ανάληψη της εντολής, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προτίθεται να διεξάγει αρχικά “συνομιλίες προσέγγισης” και με τα πέντε κόμματα που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, οι οποίες θα ξεκινήσουν μάλλον στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Άγνωστο παραμένει ποιος θα είναι ο πρώτος συνομιλητής του Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την αναζήτηση εταίρου προς σχηματισμό κυβέρνησης, γενικά όμως αναμένεται πως αυτό θα είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και ο αρχηγός του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα.

HTML tutorial

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε σημερινή συνέντευξή του επιβεβαιώνει ότι το βράδυ της Τετάρτης είχαν στην κατοικία του σε προάστιο της Βιέννης, “ιδιωτική” συνάντηση με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας ότι η “πολύ ανοικτή, συμπαθητική, φιλική” συνάντηση , κατά την οποία υπήρξε μία μεταξύ τους “ανθρώπινη προσέγγιση”, ήταν η πρώτη εμπιστευτική συνομιλία του με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα σημειώνει, πως η ανάληψη του αξιώματος του καγκελάριου από τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, συνιστά εντολή που προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ διαβεβαιώνει ότι εάν το κόμμα του προσκληθεί από τον κ. Κουρτς σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το Κόμμα των Ελευθέρων δεν πρόκειται να έχει παράλληλες διαπραγματεύσεις με άλλο κόμμα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς συμμετείχε χθες στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχοντας συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων