Η είδηση ότι οι αυστριακές αρχές έχουν ξεκινήσει εργασίες για να σηκώσουν έναν φράχτη 400 μέτρων στο πέρασμα Μπρένερ του Τιρόλο προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών αξιωματούχων της ιταλικής κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αυστριακή πρωτοβουλία «επαίσχυντη» και υποστήριξε ότι «αντιβαίνει στους κανονισμούς της Ευρώπης, στην Ιστορία, στη λογική και στο μέλλον». Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Ρέντσι, Γκρατσιάνο Ντελρίο, σχολίασε τα δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου για το ενδεχόμενο ανέγερσης του φράχτη στα σύνορα των δύο χωρών λέγοντας πως «το κλείσιμο του Μπρένερ θα ήταν βαρύ πλήγμα για την οικονομία και τις μεταφορές, αλλά και για την ίδια την ΕΕ».
Νόμος για το άσυλο
Την ίδια ώρα που στην Ιταλία προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης εν γένει του ευρωπαϊκού οικοδομήματος από την αυστριακή πρωτοβουλία, στη Βιέννη, στον απόηχο της εντυπωσιακής ανόδου της ακροδεξιάς, ψηφιζόταν ο νόμος που επιτρέπει στην κυβέρνηση υπό συγκεκριμένες συνθήκες να υιοθετήσει σκληρότερη στάση προς τους αιτούντες άσυλο.
Στην ουσία ο νόμος προβλέπει πως εάν η Βουλή ψηφίσει να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τότε η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα για την περίοδο αυτή να δίνει άσυλο μόνο σε όσους αιτούντες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν διώξεις στη χώρα προέλευσής τους σε περίπτωση που επιστραφούν εκεί και σε άτομα που έχουν ήδη κάποιο μέλος της οικογένειάς τους που ζει στην Αυστρία.
Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης συνασπισμού της Αυστρίας που την έχουν φέρει αντιμέτωπη όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, όπως τονίζουν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, είναι πλήρως καθοδηγούμενες από τις πολιτικές εξελίξεις εντός της χώρας.
Αυτό σύμφωνα με κάποιους είναι και το τεράστιο λάθος των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPO) και του Λαϊκού Κόμματος (OVP), καθώς η συνεχής υποχώρηση από τις δικές τους θέσεις προς την κατεύθυνση των θέσεων της ακροδεξιάς για την απόσπαση ψηφοφόρων όχι μόνο δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά στέλνει ακόμη περισσότερους στην εθνικιστική αγκαλιά του Κόμματος των Ελευθέρων (FPO).
Η τακτική αυτή δεν χρησιμοποιείται μόνο από τα κόμματα της κυβέρνησης στην Αυστρία, αλλά ακολουθείται και από τα αντίστοιχα κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία. Η τάση αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, καταδεικνύει μεταξύ άλλων την τεράστια κρίση ταυτότητας που περνούν τα παραδοσιακά μετριοπαθή κόμματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και του προσφυγικού ζητήματος.
με πληροφορίες από Ethnos.gr