Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Αυστρία: Σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης-Παραιτήθηκε αρχηγός κόμματος

Μετά τις νέες κατηγορίες που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ώρες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση, την παραίτηση του ανακοίνωση ο αυστριακός βουλευτής Πέτερ Πιλτς.  

Σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο Πιλτς ανακοίνωσε πως παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα αλλά και από την αρχηγία του νέου κόμματος που είχε ιδρύσει πρόσφατα ο ίδιος και το οποίο στις πρόσφατες αυστριακές βουλευτικές εκλογές εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή.

Αφορμή για αυτή την απόφαση του βετεράνου Αυστριακού πολιτικού, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής των Αυστριακών Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους, ήταν η σημερινή δημοσίευση στις ηλεκτρονικές σελίδες της εβδομαδιαίας εφημερίδας Falter υποψιών στη βάση καταγγελίας πρώην συνεργάτιδας των Πράσινων εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος της. Ο Πιλτς αρνήθηκε την κατηγορία, σημειώνοντας ωστόσο πως λαμβάνει σοβαρά υπόψει τον ισχυρισμό της εφημερίδας πως για μία νέα καταγγελία υπάρχουν μάρτυρες.

Οι αυστηροί κανόνες που έθετε στην πάνω από 30 χρόνια κοινοβουλευτική θητεία του, ισχύουν και για τον ίδιο, τόνισε κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του ο Πέτερ Πιλτς, σημειώνοντας πως θα συνοδεύει και θα υποστηρίζει τώρα εκ των έξω το νέο κόμμα που είχε ιδρύσει τον περασμένο Ιούλιο και φέρει το όνομα του, «Λίστα Πιλτς», και το οποίο, στις πρόσφατες πρώρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου είχε πετύχει την είσοδο του στη νέα αυστριακή Βουλή με ποσοστό 4,4 % και οκτώ έδρες στο σύνολο των 183.

HTML tutorial

Στις δηλώσεις του, ο Πιλτς κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τους Αυστριακούς Πράσινους (οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται πλέον στην αυστριακή Βουλή καθώς στις εκλογές βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4%), για «εκδίκηση» εναντίον του, μιας και, όπως ανέφερε, ανάλογες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία και τεκμηρίωσή τους είχαν διατυπωθεί σε βάρος του και στο παρελθόν και ήταν σε γνώση των Πράσινων.

Όπως σημείωσε, δεν έχει ενημερωθεί έως σήμερα, κατά κανένα τρόπο από την αποκαλούμενη Επιτροπή Ισης Μεταχείρισης, στην οποία φέρεται να έχουν κατατεθεί οι εναντίον του καταγγελίες, αλλά να μην έχουν ωστόσο εξεταστεί μέχρι τώρα, και ο ίδιος πρόκειται άμεσα, καταθέτοντας αποδεικτικό υλικό, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει δικαστικά τις εναντίον του κατηγορίες. Ο 63χρονος Πέτερ Πιλτς υπήρξε συνιδρυτής των Πράσινων και βουλευτής τους από την πρώτη είσοδό τους στην αυστριακή Βουλή το 1986 έως τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας διατελέσει και αρχηγός του κόμματος στο διάστημα 1992-1994 όταν ακόμη ονομαζόταν «Πράσινη Εναλλακτική», ενώ ήδη από τις αρχές της 31χρονης θητείας του στη Βουλή έγινε γνωστός για τις πολλαπλές αποκαλύψεις από μέρους του, πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων στη χώρα.

Κορυφαίο σκάνδαλο που αποκάλυψε το 2007 ο Πιλτς, ο οποίος ήταν κατόπιν και επικεφαλής της πρώτης εξεταστικής επιτροπής της αυστριακής Βουλής για αυτό, υπήρξε εκείνο της προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών “Eurofighter” από τον δεξιό-ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, που βρισκόταν στην εξουσία την περίοδο 2000-2006. Ο Πέτερ Πιλτς είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιούνιο από την κοινοβουλευτική ομάδα των Πράσινων εξαιτίας της μη τοποθέτησής του σε εκλόγιμη θέση στον κατάλογο των υποψηφίων.

Η ανακοίνωση κατόπιν από μέρους του της υποψηφιότητας της «Λίστας Πιλτς» που συμμετείχε με επιτυχία στις πρόσφατες εκλογές, είχε προστεθεί στις αρνητικές εξελίξεις για τους Αυστριακούς Πράσινους, οι οποίοι μειώνοντας τώρα στις εκλογές μόλις στο 3,8 % το ποσοστό τους — σε σχέση με το 12,4 % που είχαν αποσπάσει στις τελευταίες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013 — έμειναν οριστικά εκτός αυστριακής Βουλής.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων