Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όπως είναι φυσιολογικό τα ζαχαροπλαστεία ετοιμάζονται για «χρυσές δουλειές», με τους καταστηματάρχες να βάζουν όλη την τέχνη και την μαεστρεία τους προκειμένου να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ομως όπως κάθε γλυκό, έτσι και το μελομακάρονο έχει το μυστικό του, και για τους λιγότερο τυχερούς υπάρχει προς βοήθεια τους η αγαπημένη Βέφα Αλεξιάδου.
Η Βέφα Αλεξιάδου λοιπόν, με μια ανάρτησή της στο Facebook πριν από μερικά χρόνια, αποκαλύπτει με απλό και περιεκτικό τρόπο απλά τα μυστικά για πετυχημένα μελομακάρονα:
1) Καθόλου ζύμωμα! Ανακάτεμα με το κουτάλι ώσπου να ενωθούν τα υγρά με το αλεύρι!
2)Το φύλλο ζύμης 1 εκ. Κόβουμε με κουπ-πατ.
3)Ψήσιμο ώσπου να πάρουν βαθύ καστανό χρώμα.
4)Το σιρόπι, αφού μαζευτεί προς τα άκρα ο αφρός, μόνο 5 λεπτά βράσιμο.
5) Το σιρόπι βραστό το ρίχνουμε μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο.
6) 2 ώρες μετά, όταν σχεδόν έχουν πιει όλο το σιρόπι τα γυρίζουμε τα πάνω κάτω, και τα αφήνουμε έτσι ως την επόμενη μέρα.
7) Τα καρυδιά όχι σκόνη. Ελαφρά χοντροκομμένα. Παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα ένα τα γυρίζουμε, κι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά καρύδια.
8) Το πιο σημαντικό! Σωστό μέτρημα των υλικών! Με κούπα μεζούρα.