Λίγο ως πολύ όλοι πέφτουμε στις συγκεκριμένες παγίδες! Ο χειμώνας έχει τα καλά του αλλά και τα κακά του. Στο πέρασμα των χρόνων, μικροί και μεγάλοι έχουμε συνηθίσει να εφαρμόζουμε ορισμένες πρακτικές, που θεωρητικά μας κάνουν “καλό”.
Πόσα όμως από αυτά συνεχίζουμε και τα κάνουμε εσφαλμένα;
Βασιζόμαστε στη Βιταμίνη C
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο χυμός πορτοκάλι είναι αυτός, που θα μας σώσει με το πρώτο συνάχι. Ωστόσο οι έρευνες δείχνουν πως απλά σπαταλάμε το χρόνο μας. Όταν καταναλώνουμε βιταμίνη C αφού έχουμε ήδη κρυώσει, δεν προσφέρουμε το παραμικρό στον οργανισμό μας. Το μόνο, που ίσως βοηθήσει τις πρώτες 24 ώρες είναι συμπληρώματα ψευδαργύρου!
Δεν πίνουμε πολύ νερό
Η αλήθεια είναι πως δεν διψάμε όπως το καλοκαίρι. Ωστόσο είναι απαραίτητη η κατανάλωση 2-3 λίτρων νερό καθημερινά για να μην αφυδατώνουμε τον οργανισμό μας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ζεστά ροφήματα, περιορίζοντας όμως την καφεΐνη.
Ξεχνάμε το αντηλιακό
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι περισσότερες μέρες δεν έχουν καν ηλιοφάνεια. Το γεγονός πως οι ακτίνες περνούν μέσα από τα σύννεφα, δεν τις κάνει και τόσο επιβλαβείς. Ωστόσο η έκθεση του δέρματος στον ήλιο, είναι παράγοντας γήρανσης και ρυτίδων. Μην ξεχνάτε έστω και με μικρό δείκτη προστασίας το αντηλιακό σας.
Στέγνωμα ρούχων μέσα στο σπίτι
Μελέτη έδειξε πως το 91% των ατόμων έχουμε πολλά βλαβερά χημικά στην ατμόσφαιρα του σπιτιού μας. Όταν στεγνώνει λόγου χάρη η μπουγάδα σε κάποιο δωμάτιο, εκλύονται ακεταλδεϋδες και βενζόλιο. Αυτά είναι καρκινογόνα και προκαλούν δερματικά προβλήματα, αλλά και επιδεινώνουν περιπτώσεις άσθματος!
Χτυπάμε συνεχώς το snooze και “χουζουρεύουμε”
Η αλήθεια είναι πως το πρωινό ξύπνημα τις χειμωνιάτικες ημέρες με κρύο (sic) δεν παλεύεται. Εάν παραμείνετε στο κρεβάτι περισσότερο από όσο πρέπει, χαλάτε τον κύκλο του ύπνου σας και σας κάνει να χρειάζεστε επιπλέον. Επίσης ο ύπνος στα πολύ ζεστά σας κάνει κακό, καθώς η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κατά τον ύπνο.
Αναζητούμε υδατάνθρακες
Ο μέσος άνθρωπος, παίρνει 2-3 κιλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη και η φυσική δραστηριότητα μικρότερη.
Ντυνόμαστε ζεστά για να γυμναστούμε
Είναι δύσκολο να βγεις στο κρύο με τα κοντομάνικα, ωστόσο όταν ιδρώνουμε περισσοτερο το σώμα κρυώνει όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται. Φροντίστε να διατηρήσετε ζεστούς τους μύες και να αφήνετε τον ιδρώτα να φεύγει από το σώμα σας, για να αποφύγετε τα κρυολογήματα.
Ξεχνάμε τις αλλεργίες
Ποιος είπε πως έρχονται μόνο την άνοιξη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Howarth, τα κλειστά παράθυρα επιδεινώνουν τις αλλεργίες και κάνουν το σπίτι μας πιο…τοξικό! Φροντίστε να αερίζετε συχνά τους χώρους σας.