Υπάρχουν κάποια σημεία μέσα στην κουζίνα σας που συνήθως μαζεύουν αρκετή βρωμιά και πολλές φορές τα αγνοείτε. Σίγουρα ο πάγκος, ο νεροχύτης και το ψυγείο είναι σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή αλλά υπάρχουν μερικά ακόμα σημεία που καλό θα ήταν να τα καθαρίζετε τακτικά.
Τα χερούλια και τα κουμπιά του φούρνου
Τα χερούλια και τους διακόπτες του φούρνου τα πιάνουμε συνεχώς όταν μαγειρεύουμε και πολλές φορές μπορεί να τύχει να τα πιάσουμε με βρώμικα χέρια. Καλό είναι να τα απολυμαίνετε, λοιπόν, τακτικά. Βγάλτε τους διακόπτες από τη θέση τους (αν αφαιρούνται) και βάλτε τους σε μια λεκανίτσα με ζεστό νερό και σαπουνάδα. Στη συνέχεια βάλτε τους στη θέση τους και περάστε από πάνω με ξίδι.
Αλατιέρα
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 στο Πανεπιστήμιο της Virginia, αποδείχτηκε πως τα δοχεία με αλάτι και πιπέρι που βρίσκονται συνήθως πάνω στο τραπέζι της κουζίνας είναι γεμάτα με μικρόβια που προκαλούν κρυολογήματα.
Ξύλο κοπής
Το ξύλο κοπής είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα. Άλλωστε εκεί κόβουμε τα ωμά κρέατα και τα κοτόπουλα αλλά και το ψωμί ή τα τυριά. Γι’αυτό θέλει άμεσο καθάρισμα μετά τη χρήση του ώστε να σκοτώνονται όλα τα μικρόβια.
Το σφουγγάρι της κουζίνας
Ακόμη και αν ο πάγκος, τα πιάτα και ο φούρνος σου λαμπυρίζουν, υπάρχει ένα σημείο που μάλλον δεν είχες σκεφτεί! Το σφουγγάρι και το wettex που πιθανότατα βρίσκονται δίπλα στο νιπτήρα σου αποτελούν μία τεράστια πηγή μικροβίων. Κάθε φορά που καθαρίζεις μία επιφάνεια, με ένα «μολυσμένο» σφουγγάρι ή μία βρώμικη πετσέτα, όλη η δουλειά που κάνεις πηγαίνει χαμένη, εκτός του ότι είναι επικίνδυνο.
Τι πρέπει να κάνεις; Φρόντιζε να αλλάζεις τακτικά αυτά τα δύο «εργαλεία καθαριότητας». Σε καθημερινή βάση μπορείς να τοποθετείς το στεγνό σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων για 1-2 λεπτά. Έτσι θα σκοτώσεις έως και το 98% των μικροβίων.
Τα ράφια του ψυγείου
Μπορεί το ψυγείο σου να φαίνεται πεντακάθαρο στην όψη. Τι συμβαίνει, όμως, στο εσωτερικό του; Ειδικά τα ράφια όπου τοποθετούνται τα κρεατικά είναι το πιο βρώμικο σημείο σε ολόκληρο το ψυγείο. Εκεί δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και εξάπλωση επικίνδυνων μικροβίων, όπως είναι εκείνο της σαλμονέλας, αλλά και μούχλας.
Τι πρέπει να κάνεις; Πρωτίστως θα πρέπει να διαχωρίζεις τα ράφια του ψυγείου ανά είδος. Μην τοποθετείς το κρέας μαζί με λαχανικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, θα πρέπει να καθαρίζεις εσωτερικά το ψυγείο, αφαιρώντας και πλένοντας τα ξεχωριστά στο νιπτήρα με ζεστό νερό και λευκό ξύδι.
Ο κάδος απορριμάτων
Όσο προσεκτικός/-η και αν είσαι με τη ρίψη των απορριμάτων, θα έχεις παρατηρήσει σίγουρα ότι μετά από μερικές μέρες αναδύεται μία ανυπόφορη μυρωδιά από τον κάδο σου. Αυτή η μυρωδιά προδίδει την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων στο εσωτερικό του, γεγονός που οφείλεται στα υπολείμματα τροφών και υγρών τα οποία ξεφεύγουν από τη σακούλα.
Τι πρέπει να κάνεις; Μία φορά την εβδομάδα θα πρέπει να καθαρίζεις τον κάδο με ιδιαίτερη σχολαστικότητα. Τοποθέτησε τον κάδο στο μπαλκόνι, ρίξε μέσα μαγειρική σόδα και άφησε τη να δράσει για αρκετές ώρες, ιδανικά το βράδυ. Στη συνέχεια ξέβγαλε τον κάδο με υγρό απορρυπαντικό και άφθονο νερό, κατά προτίμηση ζεστό. Έτσι θα καθαρίσεις τον κάδο σε βάθος και θα ξεφορτωθείς τις δυσάρεστες οσμές.