Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Αυτές είναι κάποιες από τις ψεύτικες ειδήσεις που έχει παρουσιάσει ως αληθινές το Facebook (ΦΩΤΟ)

Ο ιδρυτής του Facebook δήλωσε πριν λίγες μέρες πως η ιδέα ότι η πλατφόρμα του δημοσίευε ψεύτικες ειδήσεις που επηρέασαν σημαντικά το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, είναι «αρκετά τρελή».

Σε αντίθεση με τον Ζούκερμπεργκ, κάποιοι από τους υπαλλήλους του πήραν το όλο θέμα των ψευδών ειδήσεων πιο σοβαρά, με αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα να ενημερώσουν, ανώνυμα, το BuzzFeed News, πως έχουν ξεκινήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας «ανταρτών» που θα καταπολεμά τα ψεύτικα νέα.

«Δεν είναι μια τρελή ιδέα», λέει ένας από τους υπαλλήλους, «Αυτό που είναι τρελό είναι πως ο ίδιος βγήκε δημόσια και τη διέψευσε, τη στιγμή που ξέρει, και όσοι εργαζόμαστε την εταιρία το ξέρουμε, πως καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο οι ψεύτικες ειδήσεις είχαν κατακλύσει την πλατφόρμα μας».

Ένα παράδειγμα ψεύτικης είδησης είναι αυτή η ιστορία κατά της Hillary Clinton που δημοσιεύθηκε από το ψεύτικο site Denver Guardian που έγραφε με κεφαλαία «ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ FBI ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ EMAIL ΤΗΣ HILLARY ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΕ ΠΡΟΦΑΝΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ». Τα πάντα σε αυτό το άρθρο ήταν φτιαχτά, από την πόλη που έγινε το έγκλημα (δεν υπάρχει Walkerville στο Maryland) μέχρι τη δήλωση του «αρχηγού της αστυνομίας του Walkerville, Pat Frederick». Η ιστορία ήταν τόσο σκανδαλώδης που η εφημερίδα  The Denver Post, μια πραγματική εφημερίδα με αναγνωρισμένη φήμη, ένιωσε την ανάγκη να δημοσιεύσει ένα ολόκληρο άρθρο στο οποίο αρνιόταν οποιαδήποτε σύνδεση με την ψεύτικη είδηση.

Παρόλα αυτά, βέβαια, η παρανοϊκή αυτή ιστορία μοιράστηκε περισσότερες από 568.000 φόρες στο Facebook και την είδαν πάνω από 15.5εκ άνθρωποι, σύμφωνα με την εφαρμογή CrowdTangle που καταγράφει την κίνηση του περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα -και η οποία αποκτήθηκε πρόσφατα από το Facebook.

Αυτό το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο στο Facebook. Τόσο το Google όσο και το Twitter έχουν διευκολύνει την εξάπλωση ολοκληρωτικά ψευδών ειδήσεων και τώρα. Δεδομένου του μεγέθους του Facebook όμως -44% των ενηλίκων στην Αμερική ενημερώνονται από αυτό- η εταιρία έχει σαφή υποχρέωση να προσπαθήσει να εξαλείψει όλη αυτή την κραυγαλεά παραπληροφόρηση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά ακόμη παραδείγματα ψεύτικων ειδήσεων που έχουν κυκλοφορήσει στο Facebook:

fb1

fb2fb3fb4fb5fb6

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων