Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Αυτές είναι οι 10 χειρότερες κατηγορίες τροφών που βλάπτουν την υγεία μας

Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν συνεχώς πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας να προσέχουμε ποιες τροφές καταναλώνουμε.

Πολλά είναι τα τρόφιμα, κυρίως τα “έτοιμα”, που χαρακτηρίζονται ως τροφικές “βόμβες”.

Δείτε παρακάτω τη λίστα με τις δέκα χειρότερες τροφές:

1. Tα βιομηχανοποιημένα αρτοσκευάσματα

Χαρακτηριστικά είναι τα κουλουράκια, τα κουλούρια, τα κέικ, τα μπισκότα, τα κρουασάν, τα κριτσίνια κλπ. Όλα αυτά περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη, άσπρο αλεύρι, αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης, που είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Επιπλέον, περιέχουν πολλές θερμίδες και σάκχαρα που συνθέτουν ένα κακό ενεργειακό προφίλ με μικρή ικανότητα κορεσμού. Οι ειδικοί συνιστούν να περιοριστείτε στις σπιτικές εκδοχές των εν λόγω τροφών, εάν δεν μπορείτε να τις αποχωριστείτε.

2. Τα αναψυκτικά ανθρακούχα και μη, είτε είναι με ζάχαρη είτε με συνθετικά γλυκαντικά (τα επονομαζόμενα ως light)

Τα ποτά αυτά περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, τεχνητά γλυκαντικά, τεχνητά χρώματα και συνήθως καφεΐνη. Επιπλέον, τα ανθρακούχα αποτελούν άμεση απειλή για την οστική πυκνότητα και ιδίως αυτά που περιέχουν φωσφορικό οξύ. Μάλιστα έχουν πολλές θερμίδες και πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν στενές σχέσεις με το διαβήτη. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί προτείνουν τους φυσικούς χυμούς, ιδίως για τα παιδιά.

3. Τα επεξεργασμένα κρέατα

Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα οποία λειτουργούν προστατευτικά έναντι του κινδύνου αλλαντίασης και τους προσδίδουν το ζωντανό κόκκινο χρώμα. Αυτά μετατρέπονται στο στομάχι μας σε νιτροζαμίνες. Περισσότερες νιτροζαμίνες παράγονται όταν τα κρέατα επεξεργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπρόσθετα στις υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται πολλά είδη ετεροκυκλικών αμινών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις στα καμμένα/μαυρισμένα μέρη του κρέατος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα λουκάνικα, τα σαλάμια και παρόμοια αλλαντικά, κρέατα σε κονσέρβες (corned beef) και άλλα πολυεπεξεργασμένα κρέατα. Πολλές μελέτες δείχνουν πως οι τροφές αυτές μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην υγεία μας.

4. Τα ντόνατς

Τηγανισμένα σε λάδια που χρησιμοποιούνται πολλές φορές, αποτελούνται από ζάχαρη, επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι και υδρογονωμένα έλαια. Δεν περιέχουν καμία θρεπτική αξία για οτν οργανισμό μας, ενώ μας παρέχουν κενές θερμίδες, χωρίς ικανότητα κορεσμού.

5. Tρανς λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια

Τα τρανς λιπαρά είναι φυτικά έλαια που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και έχουν υδρογονωθεί. Έτσι μετατρέπονται από υγρά σε στερεά με μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο και χρησιμοποιούνται μαζικά στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφών και στα ταχυφαγεία. Τα λιπαρά αυτά αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL, ενώ μειώνουν την καλή χοληστερόλη HDL. Μάλιστα συνδέονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Αξίζει να επισημάνουμε ότι σε πολλές χώρες– με πρωτοπόρο τη Δανία από το 2003– έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού της χρήσης των τρανς λιπαρών.

Οι τυποποιημένες τροφές είναι αυτές που περιέχουν κατά βάση τα τρανς λιπαρά. Αυτές είναι διάφορες μαργαρίνες, μαγιονέζες, προτηγανισμένα προϊόντα, αλλά και αρτοποιήματα όπως: μπισκότα, κέικ, κρουασάν, κουλουράκια, κριτσίνια, cookies, ντόνατς κ.λπ. Επιπλέον, διάφορα κατεψυγμένα και επεξεργασμένα προϊόντα όπως πίτσες, πίτες, πιτάκια, βάφλες, fish sticks, αλλά και γλυκά, πατατάκια, ποπ κορν και άλλα σνακ. Μάλιστα, πολλά δημητριακά πρωινού, μπάρες κλπ. Οι ειδικοί προτείνουν να ελέγχεται τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε.

6. Oι τηγανιτές πατάτες των ταχυφαγείων

Οι προτηγανισμένες πατάτες των ταχυφαγείων είναι από τις χειρότερες τροφές και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί καταναλώνονται μαζικά. Περιέχουν τρανς λιπαρά, ποσότητες ακρυλαμιδίου, ενώ τα λάδια για το τηγάνισμά τους χρησιμοποιούνται πολλές φορές με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με ταγκισμένα παραπροϊόντα οξειδώσεων και πολυμερισμών. Επιπλέον, έχουν πολλές θερμίδες (μια μερίδα των 170gr έχει 540 θερμίδες), ενώ περιέχουν πολύ αλάτι. Η μικρή ικανότητα κορεσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση (ίσως και τον εθισμό). Τέλος, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που με την ταυτόχρονη παρουσία λίπους ευνοεί τη συσσώρευση του στον οργανισμό. Αν θέλετε οπωσδήποτε τηγανιτές πατάτες προτιμήστε να τις κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.

7. Tα πατατάκια και λοιπά αλμυρά σνακ. Το αλάτι

Τα πατατάκια τρώγονται συνήθως σε τεράστιες ποσότητες, όντας εθιστικά. Χαρακτηριστικό είναι δε πως ένα σακουλάκι πατατάκια των 100gr έχει 550 θερμίδες, 38gr λίπη από τα οποία τα 11gr είναι κορεσμένα και πολύ αλάτι. Ίδια χαρακτηριστικά έχουν τα γαριδάκια, τα sticks, ορισμένοι ξηροί καρποί. Οι τροφές αυτές έχουν μεγάλες περιεκτικότητες σε ουσίες όπως ακρυλαμίδιο, χρωστικές, βελτιωτικά γεύσης, τρανς και κορεσμένα λιπαρά κ.λπ. Το νάτριο που παίρνουμε από το αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2400mg (2.4 gr) την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι. Πολλές είναι οι παθήσεις που συνδέονται με την υψηλή κατάλωση αλατιού.

8. Tα χάμπουργκερ

Μονονιτρική θειαμίνη, λευκασμένο αλεύρι, ισογλυκόζη, ζάχαρη, μερικώς υδρογονωμένο σογιέλαιο, θειϊκό ασβέστιο, ανθρακικό ασβέστιο, γλουτένη σίτου, αλάτι, θειϊκό αμμώνιο, χλωριούχο αμμώνιο, προπιονικό ασβέστιο και νάτριο, φωσφορικό μονοασβέστιο, αιθοξυλιωμένα μονογλυκερίδια είναι περικά από τα συστατικά. Το κρέας είναι πιθανό να προέρχεται από παρτίδες που περιέχουν πολλά ζώα. Η διατροφική “βόμβα” συμπληρώνεται από τηγανιτές πατάτες, μουστέρδα, κέτσαπ και φυσικά αναψυκτικό.

9. Τα βιομηχανοποιημένα αρτύματα/ καρυκεύματα

Η μαγιονέζα δεν έχει καμία σχέση με τις σπιτικές βερσιόν (ελαιόλαδο και κρόκοι αυγών). Περιέχει υποκατάστατα αυγών, πολύ και όχι καλό λίπος – συνήθως σογιέλαιο από γενετικά μεταλλαγμένη σόγια- και εξαιρετικά πολλές θερμίδες. Αντίστοιχα, η κέτσαπ δεν είναι η καλύτερη πηγή για το λυκοπένιό σας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη ή ισογλυκόζη (HFCS) κι αλάτι. Ακόμη χειρότερες είναι οι πιο επεξεργασμένες σάλτσες όπως π.χ. η σως ταρτάρ. Το μεγαλύτερο κακό με τα καρυκεύματα αυτού του τύπου είναι ότι μας εθίζουν σε ζάχαρη, αλάτι και λίπη, ενώ φέρεται να αλλοιώνουν τη γεύση μας.

10. Οι έτοιμες σούπες

Έχουν τρομερά ποσά από αλάτι. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια κονσέρβα δίνει ένα γραμμάριο νατρίου. Επίσης, περιέχουν πολλά τεχνητά συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης, όπως το αμφιλεγόμενο γλουταμινικό μονονάτριο. Ο τύπος των πρώτων υλών που χρησιμοποιείται είναι αφυδατωμένος και σχεδόν πάντα υπάρχουν τρανς λιπαρά. Προτιμήστε τις σπιτικές σούπες.

Οι διατροφολόγοι συστήνουν να επιλέγουμε τις τροφές που είναι λιγότερο επεξεργασμένες, προτιμώντας τα φρούτα και τα λαχανικά. Έτσι, μπορείτε να βελριώσετε την διατροφή σας και φυσικά την υγεία σας!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων