Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, ο Σεπτέμβριος και το φθινόπωρο έχουν μπει εδώ και λίγες ημέρες, τουλάχιστον θεωρητικά. Εκτός, όμως, από τα post-vacation blues και τα πολλά έξοδα, ο μήνας αυτός φέρνει και πολλές τροφές στο πιάτο μας, που βρίσκονται στην εποχή τους και μας καλούν να τις καταναλώσουμε, όσο βρίσκονται στο απόγειο τους.
Κουνουπίδι
Η δυσάρεστη μυρωδιά του όταν βράζεται ίσως να το κρατά χαμηλά στη λίστα με τα αγαπημένα λαχανικά σε όσους έχουν…ευαίσθητη μύτη, τα θρεπτικά του συστατικά, όμως, φαίνεται να είναι αρκετά για να το βάλουν ξανά στο παιχνίδι της διατροφής. Το ασβέστιο και το μαγνήσιό του (22 και 15mg αντίστοιχα στα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού) χαρίζουν δύναμη στα οστά, ενώ τα 300mg καλίου στην ίδια ποσότητα βοηθούν στην αρτηριακή πίεση. Λόγω του ότι δεν περιέχει λίπος και πολλές θερμίδες, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C για ισχυρό ανοσοποιητικό που θα σας κρατήσει μακριά από τις πρώτες ιώσεις.
Μελιτζάνες
Η εποχή τους είναι το καλοκαίρι, αλλά βρίσκονται σε καλή περίοδο μέχρι τον Οκτώβρη, γι’ αυτό αρπάξτε την ευκαιρία να τις αξιοποιήσετε με κάθε τρόπο. Προσθέστε τες στο μπριάμ, φτιάξτε τες πουρέ, ψήστε τες στο φούρνο με λίγο τυρί και απολαύστε τα οφέλη τους, τα οποία δεν είναι και λίγα. Συγκεκριμένα, οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση του κορεσμού, ώστε να σας βοηθήσουν στη δίαιτα, και, αν καταναλώσετε μερίδα 1 φλιτζανιού, θα λάβετε το 2% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C, το 1% της βιταμίνης Α, όπως και σίδηρο και ασβέστιο, για τόνωση και δύναμη στα οστά. Η μελιτζάνα περιέχει επίσης το 4% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ, που αντιμετωπίζει τις θρομβώσεις του αίματος, ενώ μέσα στα θρεπτικά της συστατικά βρίσκεται και το μαγνήσιο.
Ακτινίδια
Θεωρείται το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C ξεπερνώντας το πορτοκάλι, αλλά και τις φράουλες. Οι φυτικές ίνες και το κάλιο είναι επίσης στα «συν» του, ενώ οι 42 θερμίδες ανά φρούτο το καθιστούν ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, με την περιεκτικότητά του σε νερό να φτάνει περίπου το 80%. Το ακτινίδιο μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και, αν σας πείσαμε να το προσθέσετε στη φρουτοσαλάτα σας, δεν θα αργήσετε να νιώσετε τα οφέλη του.
Κυδώνια
Δυστυχώς, δεν βρίσκονται ανάμεσα στα δημοφιλή φρούτα που καταναλώνονται καθημερινά, η διατροφική τους αξία, όμως, είναι μεγάλη και ο τίτλος «χρυσά μήλα» που τους αποδίδεται, σίγουρα δεν είναι τυχαίος. Τα κυδώνια είναι ενυδατικά, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, ενώ περιέχουν κάλιο, αλλά και βιταμίνη C που τονώνει την άμυνα του οργανισμού, βιταμίνη Α που βοηθάει την όραση και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που -μεταξύ άλλων- κάνουν καλό στο νευρολογικό. Οι φυτικές του ίνες βρίσκονται σε γενναιόδωρες ποσότητες, ενώ, ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του, βρίσκουμε και φώσφορο, αλλά και σίδηρο. Χρειάζεστε κι άλλα για να το προτιμήσετε;
Μήλα
Θα βρίσκονται μαζί μας όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα, έτοιμα να κάνουν το γιατρό πέρα, αρκεί να τα καταναλώνετε καθημερινά κι, αν τα πλένετε καλά, προτιμήστε τα με τη φλούδα, αφού εκεί «κρύβουν» τα περισσότερα θρεπτικά τους συστατικά. Πρωτοτυπήστε και βάλτε τα στη σαλάτα σας, αν δεν θέλετε να τα καταναλώνετε σκέτα ή ψήστε τα στο φούρνο προσθέτοντάς τους μέλι και κανέλα. Αυτά, εκτός από γεύση, θα σας χαρίσουν αντιοξειδωτικά και περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.
Ρέβα
Το τρυφερό αυτό λαχανικό ρίζας αποτελεί την ιδανική εναλλακτική στο λάχανο και το ραπανάκι κι, αν θέλετε να του χαρίσετε περισσότερη γεύση, συνδυάστε το με μάραθο, τρίμα ψωμιού ή και -γιατί όχι- καστανή ζάχαρη. Τα φύλλα της ρέβας, τα οποία θυμίζουν στη γεύση τα φύλλα της μουστάρδας, μαγειρεύονται επίσης εύκολα, αν θέλετε να τα αξιοποιήσετε, και είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Το δυνατό στοιχείο της ρέβας, πάντως, είναι η βιταμίνη C, ενώ στα φύλλα της θα βρείτε αρκετή βιταμίνη Α, Κ και φυλλικό οξύ.