Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Αυτές είναι οι δύο γυναίκες που θα λύσουν το μυστήριο της Αμφίπολης

Δύο νεαρές ανθρωπολόγοι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι οι επιστήμονες που μελετούν εδώ και περίπου ενάμιση μήνα τον σκελετό που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης και την επόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να δώσουν τις εκτιμήσεις τους.

Η Σέβη Τριανταφύλλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην οστεοαρχαιολογία, και η επίσης επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου με ειδίκευση στη φυσική ανθρωπολογία Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου διευκρινίζουν ότι «τα οστά δεν πρόκειται να μας δώσουν την ταυτότητα του νεκρού» και παραπέμπουν για περισσότερα στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

«Μελετούμε τον σκελετό, αλλά δεν θα πούμε τίποτε περισσότερο. Πρέπει να περιμένετε τις επίσημες ανακοινώσεις», δήλωσε στο «Eθνος» η Σ. Τριανταφύλλου. Σε προηγούμενες δηλώσεις της, ωστόσο, ανέφερε ότι η μακροσκοπική μελέτη των σκελετικών κατάλοιπων και ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν αυτά θα δείξει το φύλο, την ηλικία και πιθανές παθολογικές αλλοιώσεις, αλλά όχι την αιτία του θανάτου, εκτός και αν υπάρχει τραυματισμός, πρόσφατος στον χρόνο θανάτου.

Η Χρ. Παπαγεωργοπούλου απέκτησε το πτυχίο της από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Βιολογίας και Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και έκανε το διδακτορικό της στη Φυσική Ανθρωπολογία και την Αρχαιολογία Αλπικών Πληθυσμών στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας Ελβετίας, όπου και δίδαξε από το 2005 έως το 2009 και από το 2012 είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο.

Σημειώνεται ότι ο σκελετός, το κρανίο και ολόκληρη η γνάθος βρέθηκαν τον Νοέμβριο, εντός και εκτός του μεγάλου κυβωτιόσχημου τάφου, κατασκευασμένου από πωρόλιθους, μέσα στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου. Από τότε οι θεωρίες έδωσαν και πήραν, περιέλαβαν την Ολυμπιάδα, τον Μεγαλέξανδρο, τον Νέαρχο, πολεμιστές και στρατηγούς, για να υποχρεωθεί το υπουργείο να βγάλει ανακοίνωση στα μέσα Δεκεμβρίου – τότε που το Διαδίκτυο διακινούσε ότι ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα ηλικίας 54 χρόνων- και να διευκρινίσει ότι το σκελετικό υλικό μελετάται και οι ανακοινώσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο.

Η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη παρουσίασε φωτογραφία του στην ενημέρωση που έκανε σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Πολιτισμού και εξήγησε ότι ο σκελετός φωτογραφήθηκε με χώματα, καθώς ήταν «διαταραγμένος» από τυμβωρύχους και για τον λόγο αυτό η μεταφορά του έπρεπε να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να μην αναμειχθεί το DNA του νεκρού με εκείνο των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι η ανάλυση του χώματος θα δείξει αν και κατά πόσο έχουν διατηρηθεί ίχνη από το ρούχο που φορούσε ο νεκρός ή άλλα μικροστοιχεία.

Στην ίδια εκδήλωση η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού βρέθηκε εντός του ορύγματος, ενώ το κρανίο ήταν μακριά από το όρυγμα και κοντά του εντοπίστηκε η κάτω γνάθος. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να ανασυσταθεί, όμως η λεκάνη ήταν σε πολύ αποσπασματική κατάσταση, από την πτώση λίθων, ώστε δεν αναγνωριζόταν το φύλο του νεκρού.
Μετά την ανθρωπολογική μελέτη αναμένεται να γίνουν ιστοτοπικές αναλύσεις – πιθανόν στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου-, οι οποίες θα δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες και το περιβάλλον στο οποίο έζησε ο νεκρός, καθώς και ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα -14 για το πότε ακριβώς έζησε, με απόκλιση ωστόσο 100-150 χρόνων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων