Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Αυτή είναι η νέα «βελτιωμένη» πρόταση για το ασφαλιστικό – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Βελτιωμένη πρόταση προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών–παροχών κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας, κατά τον τελευταίο κύκλο των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ οι νέοι συντελεστές εμφανίζονται ελαφρώς αυξημένοι για όσους έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης και μειώνονται οριακά για όσους εργάζονται λιγότερα από 15 χρόνια.

Για την πρώτη 15ετία, οι συντελεστές προτείνεται να ξεκινούν από 0,77% κατ’ έτος, αντί για 0,8% ετησίως που προέβλεπε η αρχική πρόταση.

Οριακή μείωση προτείνεται και για την περίοδο μεταξύ 15 και 20 ετών ασφάλισης.

HTML tutorial

Συγκεκριμένα, για 15 έως 18 έτη ασφάλισης προτείνεται συντελεστής 0,85% αντί για 0,92% που προβλεπόταν αρχικά. Για τα 18 έως τα 21 έτη ασφάλισης, ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,95% από 1,04% που προβλέπεται στο προσχέδιο του ασφαλιστικού.

Με τις αλλαγές αυτές, το Υπουργείο Εργασίας στοχεύει να μειωθεί η συνταξιοδοτική παροχή για τους εργαζόμενους με λιγότερα έτη ασφάλισης, αλλά και να προστατεύεται ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος, ιδίως για τους χαμηλόμισθους και για εκείνους που πλήττονται από την ανεργία.

Έτσι με βάση την αρχική πρόταση, με 800 ευρώ συντάξιμο μισθό και 21 έτη ασφάλισης, η τελική παροχή διαμορφώνεται -μαζί με την εθνική σύνταξη- περίπου στα 527 ευρώ (527,04 ευρώ).

Με τη νέα πρόταση, ο ίδιος ασφαλισμένος θα λάβει περίπου 519 ευρώ (519,60 ευρώ).

Αλλαγές προτείνονται και για την περίοδο μεταξύ 25 και 35 ετών ασφάλισης, για την οποία οι θεσμοί έχουν εκφράσει έντονη κριτική ως προς την ανταποδοτικότητα του συστήματος, υποστηρίζοντας ότι η αρχική πρόταση του υπουργείου εργασίας, δεν έδινε κίνητρο στους ασφαλισμένους να παραμείνουν στην εργασία τους.

Βάσει της βελτιωμένης πρότασης για την περίοδο μεταξύ 24 και 27 ετών ασφάλισης, ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 1,31% από 1,29% που ήταν η αρχική πρόταση, eνώ παραμένει στο 2% για 40 έτη ασφάλισης, όπως ακριβώς προβλεπόταν αρχικά.

Έτσι με 42 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό στα 800 ευρώ, η παροχή διαμορφώνεται σχεδόν στα 783 ευρώ (782,88). Το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται δηλαδή στο 98%.

Στα 21 έτη ασφάλισης, ο ίδιος εργαζόμενος θα λάμβανε σύνταξη 519 ευρώ. Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι δηλαδή 64%.

Τώρα προκειμένου να μην αλλοιώνεται η ανταποδοτικότητα του συστήματος υπέρ των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όσο ο συντάξιμος μισθός μεγαλώνει τόσο μειώνεται και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Για παράδειγμα, με 42 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό στα 1.500 ευρώ, η τελική παροχή διαμορφώνεται στα 1.132 ευρώ. Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι δηλαδή 75%.

Οι πιστωτές και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζουν ωστόσο για πολύ χαμηλότερους συντελεστές και ζητούν το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 55%.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων