Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

«Αυτό δεν είναι μεταρρυθμίσεις, είναι ξεβράκωμα»

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,

Την αυστηρή κριτική στελεχών του γαλλικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με προεξέχοντα τον ευρωβουλευτή Γκιγιόμ Μπαλάς, προκάλεσε η επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η εφημαρίδα Le Figaro ο Μοσκοβισί κατηγορείται ότι φέρνει σε δύσκολη θέση ολόκληρη τη σοσιαλιστική οικογένεια με τις παρεμβάσεις του στην ελληνική πολιτική ζωή. Ο ευρωβουλευτής Μπαλάς δηλώνει ότι ντρέπεται για την επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου για οικονομικά θέματα, της οποίας «δεν καταλαβαίνει το νόημα».

Ο Πιερ Μοσκοβισί ουσιαστικά ήρθε στην Ελλάδα περισσότερο για να προσφέρει τη στήριξή του στα πρόσωπα της κυβέρνησης τα οποία ο Γιούνκερ είχε χονδροειδώς χαρακτηρίσει ως οικεία και επιθυμητά για κυβερνήτες της Ελλάδας. Ο Μπαλάς, αρχηγός του αριστερού ρεύματος του σοσιαλιστικού γαλλικού κόμματος, κατηγορεί το γάλλο επίτροπο ότι με αυτή του την επίσκεψη γίνεται «φερέφωνο της λιτότητας».

«Πίστευα ότι εμείς είμαστε υπέρ ενός επαναπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής στα οικονομικά θέματα» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του οποίου η φωνή έρχεται να προστεθεί στις ευρωπαϊκές φωνές που ασκούν κριτική στην ασφυκτική πίεση που ασκεί η Ευρώπη στην ελληνική πολιτική ζωή αλλά και στο ηθικό των ελλήνων πολιτών.

Ο ευρωβουλευτής όμως δε μένει μόνο εκεί αλλά προχωρά σε μια αναλυτικότερη κριτική η οποία όταν στο παρελθόν, στην Ελλάδα ακουγόταν από χείλη της αντιπολίτευσης επιδεχόταν χαρακτηρισμούς όπως λαϊκιστική. Εθνική κυριαρχία, αρνητικό πολιτικό περιβάλλον και παράδοση στη λογική της λιτότητας είναι τα τρία θέματα στα οποία ο γάλλος σοσιαλιστής επικεντρώνει στη σφοδρή του κριτική στο Μοσκοβισί αλλά και με αναφορά στο Γιούνκερ.

1. «Ουδέποτε μας είδα (στην ΕΕ) ως ένα είδος συνομοσπονδίας, με μια κυβέρνηση που έχει αποστολή να πηγαίνει να υποστηρίζει την μια ή την άλλη πολιτική οικογένεια» αναφέρει ο Μπαλάς κάνοντας αναφορά σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

2. «Δεδομένων των ερωτημάτων που τίθενται γύρω από την ενότητα στην ΕΕ και την ικανότητά της να επιβιώσει από μόνη της, αυτό που κάνουν ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί είναι πρόκληση ικανή να διογκώσει το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα».

3. «Δεν κατάλαβα, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, των οποίων ο Μοσκοβισί είναι εκφραστής, θεωρούσαν υπέροχα τα προγράμματα λιτότητας γι αυτό και θα πρέπει να υποστηριχθούν. Αυτό δεν είναι μεταρρυθμιστική πολιτική, είναι ξεβράκωμα. Η έλλειψη συνέπειας σε όλα αυτά μας θέτουν εμάς τους Γάλλους σοσιαλιστές σε δύσκολη θέση»

.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων