Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Αυτό είναι το Ελληνικό Δημόσιο – Ο αριθμός, η ηλικία, οι ειδικότητες

Τάσεις δημογραφικής…κόπωσης δείχνει το Ελληνικό Δημόσιο όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που παρουσιάζονται για το προσωπικό που υπηρετεί στους κρατικού φορείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Καθημερινή στο ελληνικό Δημόσιο εργάζονται 195.575 διοικητικοί υπάλληλοι, 352.969 γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, ένστολοι και κληρικοί, 78.506 στρατιωτικοί και 67.784 στελέχη Σωμάτων ασφαλείας. Σύνολο, 565.671.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το 70% των υπαλλήλων είναι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, ιατροί και νοσηλευτές, ενώ το 30% επί του συνολικού αριθμού απασχολούνται σε φορείς του υπουργείου Παιδείας.

Ο ηλικιακός μέσος όρος των δημοσίων υπαλλήλων είναι μάλλον… υψηλός καθώς αγγίζει τα 45,3 έτη έναντι 43,1 έτη που ήταν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία μελέτης που πραγματοποίησαν τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και παρουσίασε η «Καθημερινή».

Η εικόνα αυτή εξηγείται, καθώς λόγω των μνημονιακών περιορισμών και των μαζικών εξόδων που έγιναν για συνταξιοδότηση παρέμεινε μια κρίσιμη ηλικιακή μάζα υπαλλήλων παρέμεινε, ωστόσο δεν έχουν γίνει νέες προσλήψεις που θα κατέβαζαν τον ηλικιακό μέσο όρο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο τα στοιχεία που αφορούν στο εκπαιδευτικό επίπεδο των εργαζομένων. Έτσι από τους πάνω από μισό εκατομμύριο υπαλλήλους, ένα ποσοστό 39,79% (225.086) έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ 145.048 είναι ειδικών θέσεων, που σημαίνει ότι αποφοίτησαν από ειδικές σχολές (25,64%).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων