Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Αυτό είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο του κόσμου (ΦΩΤΟ)

Αποτελεί το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Καμπότζης και ένα από τα πιο γνωστά όλου του κόσμου. Ο λόγος για το Άνγκορ Βατ, τη μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή παγκοσμίως.

Πρόκειται για ένα ναό, στην περιοχή Άνγκορ της Καμπότζης και ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τους Χμερ κατά την περίοδο της βασιλείας του Σουριαβαρμάν του II κατά τον 12ο αιώνα ως ο κύριος ναός αλλά και ως η πρωτεύουσα του κράτους του. Πήρε την τελική του μορφή κατά την περίοδο της βασιλείας του Τζαγιαβαρμάν του VII. Αποτελεί βέβαια το σημαντικότερο σύμβολο της χώρας καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό, οποιασδήποτε θρησκείας στον κόσμο και όταν χτίστηκε ήταν αφιερωμένος στο θεό Βισνού.

Στην πραγματικότητα το Άνγκορ Βατ, αποτελεί ένα συγκρότημα σε μια μεγάλη πολιτεία με άλλα κτίσματα. Ο ναός περιβάλλεται από τέσσερα προστατευτικά τείχη και εκτείνεται σε τρία επίπεδα και δεν επιτρεπόταν από όλους η πρόσβαση στο κάθε επίπεδο. Η τεράστια κατασκευή έχει ύψος περίπου 65 μέτρα και γύρω της υπάρχει μια μεγάλη τάφρος, ενώ ολόκληρη η έκτασή της είναι 1,62 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επιπλέον στην είσοδο και στον μεγάλο διάδρομο που υπάρχει για να εισέλθει κανείς, βρίσκονται κιγκλιδώματα σε σχήμα φιδιών ως προστάτες.

Το Άνγκορ Βατ αποτέλεσε ιερό τόπο διαφόρων θρησκειών όπως του Ινδουισμού, καθώς αυτός ήταν αφιερωμένος στον Βισνού, αλλά και του Βουδισμού. O Βίσνου λατρευόταν κυρίως ως προστάτης και συντηρητής του κόσμου που αποκαθιστούσε την ηθική τάξη τη λεγόμενη «ντάρμα».

Για τη δημιουργία του ναού βέβαια υπάρχουν πολλοί θρύλοι καθώς αποτελεί ένα τεράστιο μνημείο που προκαλεί δέος και θαυμασμό για το πώς κατασκευάστηκε. Για την ολοκλήρωσή του χρησιμοποιήθηκαν δύο είδη της αρχιτεκτονικής των Χμερ, του «ναού-βουνού» και ενός μεταγενέστερου στυλ. Ο Άνγκορ Βατ προκαλεί το θαυμασμό για το μεγαλείο και την αρμονία της αρχιτεκτονικής του και για τα πολυάριθμα ανάγλυφά του στους τοίχους. Στην «πολιτεία» αυτή μέσα στη ζούγκλα υπάρχει επίσης και ο ινδουιστικός ναός Μπαµτεάι Σάµρε, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το Άνγκορ Βατ και διαθέτει εντυπωσιακές ανάγλυφες διακοσμήσεις στους τοίχους, όπως του Βισνού.

Σε όλη αυτή την έκταση βέβαια υπάρχουν και άλλα μνημεία διαφορετικών στυλ και αρχιτεκτονικής και ολόκληρη η πολιτεία χαρακτηρίστηκε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco το 1993.

Δείτε φωτογραφίες:

Mnimeio2Mnimeio3Mnimeio4Mnimeio5

Mnimeio6

Mnimeio1

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων