Η ανάπτυξη των βακτηρίων στην πλάκα των δοντιών προκαλούν ουλίτιδα, με αποτέλεσμα τα ούλα να πρήζονται και να ματώνουν εύκολα.
Νέα γερμανική μελέτη έδειξε ότι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας των ούλων ενάντια στην ουλίτιδα.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Friedrich Schiller διαπίστωσε ότι τα άτομα με ουλίτιδα που έτρωγαν δυο γκρέιπφρουτ την ημέρα για δυο εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικά λιγότερη αιμορραγία στα ούλα τους.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C στο αίμα, η οποία είναι γνωστό ότι προάγει την επούλωση και μειώνει τη βλάβη που προκαλούν τα ασταθή μόρια των ελεύθερων ριζών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 58 άτομα (καπνιστές και μη) με χρόνια ουλίτιδα. Στην αρχή της μελέτης, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα αίματος. Κατά μέσο όρο τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό των καπνιστών ήταν 29% χαμηλότερα από εκείνα των μη καπνιστών. Η κατανάλωση δυο γκρέιπφρουτ την ημέρα αύξησε τα επίπεδα του πλάσματος της βιταμίνης C σε όλους όσους ενέταξαν το συγκεκριμένο φρούτο στη διατροφή τους.
Στους καπνιστές μάλιστα τα επίπεδα της βιταμίνης σχεδόν διπλασιάστηκαν, αλλά επειδή ξεκίνησαν από χαμηλότερο σημείο αναφοράς το μέσο επίπεδο βιταμίνης C εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερο από αυτό των μη καπνιστών.
Η μελέτη ενισχύει την υπόθεση ότι η επάρκεια βιταμίνης C προάγει την επούλωση. Η ισορροπημένη διατροφή είναι το μυστικό της επάρκειας βιταμίνης C.
Κάθε γκρέιπφρουτ περιέχει περίπου 92,5 γραμμάρια βιταμίνης C. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν λάβει οδηγίες να μην βουρτσίζουν τα δόντια τους αμέσως μετά την κατανάλωση των γκρέιπφρουτ διότι τα εσπεριδοειδή είναι όξινα και μπορεί να αποδυναμώσουν την αδαμαντίνη κάνοντάς την επιρρεπή στην διάβρωση.