Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας για τις ανεπτυγμένες αγορές, Jan von Gerich, σημειώνει πως υπάρχουν πολλά ρίσκα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, έστω και εάν μοιάζουν μακρινά.
1. Εάν η Γερμανία χάσει την πίστη της στο project του ευρώ: Η δυσαρέσκεια με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θεωρούνται υπερβολικά χαλαρές για τις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας, θα μπορούσε να φτάσει σε σημείο καμπής. Καθώς η ΕΚΤ οδεύει προς την ποσοτική χαλάρωση (QE), δεν αποκλείεται η πίστη της Γερμανίας στο θεσμό να διαταραχθεί, οδηγώντας σε περαιτέρω ενίσχυση του αντι-ευρωπαϊκού κόμματος AfD και κλιμάκωση των φόβων της αγοράς ότι η χώρα θα υιοθετήσει το δικό της νόμισμα.
2. Εάν η αβεβαιότητα στην Ισπανία φτάσει σε οριακό σημείο: Το αίτημα της Καταλονίας για ανεξαρτησία θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις αγορές ομολόγων του χρόνου. Μία πιθανή απόσχιση θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο στην Ευρώπη και θα αναζωπυρώσει τους φόβους για μερική διάσπαση της Ευρωζώνης.
3. Εάν η Γαλλία θεωρήσει ότι δεν αντέχει άλλο: Οι πολιτικοί της γαλλικής αριστεράς δεν κρύβουν την άποψή τους ότι το ευρώ είναι ένα υπερβολικά ισχυρό νόμισμα για την οικονομία της χώρας τους. Με τη Γαλλία να είναι τώρα ο μεγάλος ασθενής της ευρωπαϊκής οικονομίας, και παρότι οι επόμενες εκλογές δεν προγραμματίζονται πριν από το 2017, εντούτοις, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο αλλάζει ήδη το πολιτικό σκηνικό, έπειτα και από τα πολύ ισχυρά ποσοστά του στις ευρωεκλογές.
4. Εάν οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις οδηγήσουν την Ιταλία μακριά από το ευρώ: Η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση και οι μεταρρυθμίσεις του Matteo Renzi θεωρούνται σαν τη μοναδική της ευκαιρία, μετά από χρόνια. Όμως, η ενίσχυση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απειλεί να εκτροχιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Ο Silvio Berlusconi έχει ζητήσει ένα δεύτερο ευρώ και πλέον όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα τάσσονται κατά του κοινού νομίσματος. Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για την αποχώρηση της τρίτης μεγαλύτερης χώρας – μέλους της Ευρωζώνης.
5. Εάν η Ελλάδα στραφεί στα άκρα της αριστεράς: «Η ελληνική άποψη για το ευρώ θα μπορούσε να μοιάζει πολύ διαφορετική υπό μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμα και η προοπτική ενός τέτοιου αποτελέσματος θα μπορούσε εύκολα να ταρακουνήσει τις αγορές», εξηγεί ο von Gerich.
6. Εάν η ΕΚΤ πέσει πάνω στο Τείχος του Βερολίνου: Η κεντρική τράπεζα θεωρείται ότι έχει τη δύναμη να αποτρέψει μια εκ νέου εκτίναξη των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, όμως, το να αντιμετωπίσει τις πολιτικές αντιδράσεις στις επιμέρους χώρες μέλη είναι πιο δύσκολο. Και κινδυνεύει να γίνει ακόμα δυσκολότερο, εάν τα πολιτικά ρίσκα χτυπήσουν κόκκινο.