Τα κινητά τηλέφωνα είναι αποτελούν ζωτικό κομμάτι της επικοινωνίας μας, της ψυχαγωγίας μας, της σύνδεσής μας με τον κόσμο.
Δείτε, λοιπόν, ποιοι είναι οι επτά πιο συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους κάνουμε κακό στα κινητά μας τηλέφωνα και προσπαθήστε να τους αποφύγετε:
1. Κατεβάζουμε ιούς και κακόβουλο λογισμικό: όλες οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων και λογισμικού προειδοποιούν να μην κατεβάζουμε εφαρμογές από sites που δεν γνωρίζουμε και δεν είναι πιστοποιημένα. Κι όμως, κάθε τόσο διαβάζουμε για «επιδημίες» κακόβουλου λογισμικού που προκαλούνται από «μολυσμένες» εφαρμογές που κατεβάσαμε στη συσκευή μας.
2. Αφήνουμε το τηλέφωνο στην πρίζα: συνήθως τα τηλέφωνά μας τα φορτίζουμε νύχτα. Ωστόσο, αυτό μόνο κακό κάνει και στην μπαταρία και στα υπόλοιπα εξαρτήματα της συσκευής. Μόλις φορτίσει η μπαταρία, καλό είναι να βγάζουμε το φορτιστή από την πρίζα.
3. Αφήνουμε τις συσκευές να υπερθερμαίνονται: οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει η θερμότητα από τη λειτουργία του επεξεργαστή να φεύγει από τη συσκευή. Ωστόσο, συχνά το κινητό μας το υποβάλλουμε σε «σκληρή» χρήση και το σύστημα διαφυγής της θερμότητας δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί. Όταν διαπιστώνουμε υπερθέρμανση, καλό είναι να αφήνουμε το τηλέφωνο να κρυώσει, πριν το ξαναχρησιμοποιήσουμε.
4. Μας πέφτει από τα χέρια: οι πολλές πτώσεις δεν κάνουν καλό στη συσκευή, ακόμα κι αν είναι σε θήκη ή κι αν δεν υπάρχουν εμφανείς ζημιές στο σασί του τηλεφώνου.
5. Εκθέτουμε τη συσκευή σε συνθήκες υγρασίας: εάν το τηλέφωνό μας δεν είχε πιστοποίηση αδιαβροχοποίησης, τότε η υγρασία του κάνει κακό, ακόμα κι αν δεν βραχεί ευθέως. Τα ηλεκτρονικά «σωθικά» του είναι ευαίσθητα στα υγρά και η παρατεταμένη έκθεσή τους στην υγρασία τους κάνει κακό.
6. Κρατάμε το κινητό διαρκώς ανοιχτό: η διαρκής, ασταμάτητη λειτουργία του κινητού φθείρει τα εξαρτήματα, τη μπαταρία και «κουράζει» τη συσκευή. Κλείστε το για λίγο κατά καιρούς και θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα γίνονται καλύτερα, και από άποψη λογισμικού καθώς ένα reboot ενδεχομένως λύσει και κάποια bugs.
7. Γεμίζουμε τη μνήμη: ναι, ξέρουμε, θέλετε και τα τραγούδια και τις φωτογραφίες και τα games σας και τα θέλετε όλα. Ωστόσο, με τη μνήμη γεμάτη, το κινητό γίνεται πιο αργό και υπάρχει και ο κίνδυνος να παρουσιάσει δυσλειτουργίες. Οπότε, πετάξτε ό,τι μπορείτε και θα δείτε μεγάλη διαφορά.