Οι άνθρωποι που έχουν έντονο στρες, κάνουν τα πάντα για να απαλλαγούν από αυτό: από γιόγκα, μέχρι θεραπείες με ψυχολόγους, διαλογισμό ή ακούγοντας χαλαρωτική μουσική. Μόλις πρόσφατα, επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος και η απραξία, οι τρόποι που συνήθως οι άνθρωποι χαλαρώνουν, θεωρήθηκαν ανεπαρκείς και μη αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.
Αν γυρίσουμε το ρολόι πίσω, σε αρκετές δεκαετίες πίσω, θα βρεθούμε στο 1929 τη χρονιά που ο Δόκτωρ Edmund Jacobson δημοσίευσε ένα απαγορευτικά τεχνικό βιβλίο, το «Progressive Relaxation», μέσω του οποίο δίνονταν τεχνικές για τη χαλάρωση της έντασης των μυών. Ο ηλικιωμένος άντρας όχι μόνο πρότεινε μια σειρά από ασκήσεις χαλάρωσης για την εκτόνωση της έντασης, που είναι τόσο σωματική όσο και ψυχολογική, αλλά είναι, σύμφωνα με το BBC, και ο άνθρωπος που εφηύρε τον όρο «χαλάρωση», το γνωστό σε όλους μας ριλάξ.
Ο δόκτωρ από το πανεπιστήμιο του Σικάγου, έφτασε στο σημείο να λέει στους ασθενείς του να σφίξουν τους μυς τους και τους χαλαρώσουν σταδιακά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις αισθήσεις της ποσότητας της υπάρχουσας έντασης. Η ιδέα πίσω από αυτή την άσκηση, είναι ότι όσο περισσότερο ο ασθενής την επαναλαμβάνει, τόσο πιο εύκολα θα μάθει να εντοπίζει την ένταση και θα την «εξολοθρεύει».
«Ο άνθρωπος πρέπει να μάθει πώς να λειτουργεί το σώμα του, όπως μαθαίνει να οδηγεί μοτοσικλέτα και το αυτοκίνητο», έλεγε ο Jacobson και αξίωνε να εξασκούν την πρακτική για τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα. Αν πάλι δεν υπάρχει χρόνος, τότε ξυπνήστε μια ώρα νωρίτερα, συμβουλεύε στο βιβλίο του καθώς οι ασκήσεις του «είναι πιο σημαντικές από τον ύπνο», όπως έλεγε.
Ο Δόκτωρ Edmund Jacobson σε νεαρή ηλικία