Σήμερα για τις 15.30 είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη σύσκεψη για τη διασύνδεση Κρήτης Κύπρου GSI, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των εμπλεκομένων και το έργο να προχωρήσει.
Στη σύσκεψη, στην οποία δε θα συμμετάσχει τελικώς ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης όπως είχε ζητηθεί από τον υπουργό ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, θα δώσουν το παρών εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο κ. Σκυλακάκης, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας Nexans και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα μηνύματα πάντως που εκπέμπονται από Κυπριακής πλευράς δείχνουν ότι οι ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα παραμένουν στο τραπέζι. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε κατά τη χθεσινή προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο υπό τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας, των αρμόδιων Υπουργών και αρμόδιων κρατικών αρχών και υπηρεσιών. Πληροφορίες από την Κύπρο θέλουν τον κ. Χριστοδουλίδη να έχει ζητήσει να συζητηθούν στη σύσκεψη εξαντλητικά όλες οι πτυχές του έργου για τις οποίες ο ίδιος και τα εμπλεκόμενα υπουργεία διατηρούν επιφυλάξεις και προβληματισμούς καθώς και για τα αιτήματα που έχει θέσει ο project promoter του έργου ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου.
Παρά την κρισιμότητα της σημερινής σύσκεψης, δε θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι σε αυτήν θα καταστεί εφικτό να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Ένα σενάριο που όμως θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τον κατασκευαστή του καλωδίου Nexans είναι να δοθεί επιπλέον περιθώριο χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό του κλίματος αβεβαιότητας, ερμηνεύονται και οι πρόσφατες παρεμβάσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και το έργο να προχωρήσει. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο GSI αποτελεί ένα σημαντικό έργο ειδικά για την Κύπρο και από τη στιγμή που θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν.
Χθες ο ΥΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, δηλώνοντας με προφανή αποδέκτη την κυπριακή κυβέρνηση ότι κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης το καλώδιο Κρήτης Κύπρου δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας από πλευράς ωφελειών που παρέχει προπαντός στους Κύπριους καταναλωτές. Εκείνο που πρέπει να διασφαλιστεί σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ είναι η βιωσιμότητα του έργου από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου ώστε ο κατασκευαστής (ΑΔΜΗΕ) που ανήκει κατά 51% στο ελληνικό δημόσιο να μην έχει ζημιά.
Σημαντική εξάλλου είναι και η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη ότι “το καλώδιο θα γίνει και εμείς θα το διασφαλίσουμε γεωπολιτικά”, προσθέτοντας ότι “δεν αισθάνομαι γεωπολιτικό ρίσκο, δεν υπάρχει κίνδυνος” και ότι “το διεθνές δίκαιο προστατεύει όλες τις έρευνες όπως επίσης και την ποντιση του καλωδίου”.
Παρέμβαση για το θέμα τέλος έγινε και από την αμερικανική πλευρά η οποία έχει ταχθεί υπέρ του έργου. Από τη Θεσσαλονίκη και το 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία Τ. Φίσερ αναφερόμενη στο έργο της διασύνδεσης επισήμανε ότι η Κύπρος πάλεψε για μεγάλα ενεργειακά έργα και είδαμε μια σειρά από Προέδρους να προσπαθούν να τα υλοποιήσουν. “Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε σωστά, γιατί αυτές οι ευκαιρίες θα περάσουν και η Κύπρος θα μείνει πίσω”. Η ίδια επανέλαβε ότι “τώρα είναι στιγμή, και αν περάσει αυτή η ευκαιρία θα είναι πολύ δύσκολο μετά να ξαναεπιστρέψει και η Κύπρος θα μείνει να καίει μαζούτ την ώρα που υπάρχει ανάγκη για πράσινη μετάβαση”.
Του Χάρη Φλουδόπουλου από το Capital.gr