Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Αβεβαιότητα μέσω… SURE για τους μισθούς δημοσίου και τοπικής αυτοδιοίκησης φέρνει η κυβέρνηση

«Γερμανικό μοντέλο και στο Δημόσιο!» αναφέρει το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή των μισθών εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με στόχο τη δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους στον προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Τα Νέα» κάνουν λόγο για «Επιδότηση των μισθών του Δημοσίου», σκιαγραφόντας το ίδιο σχέδιο της κυβέρνησης και του ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο αφορά το πρόγραμμα επιδότησης μερικής απασχόλησης (SURE) των ευρωπαϊκών θεσμών, και στοχεύει στους μισθούς συμβασιούχων που απασχολούνται με συμβάσεις έργου σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, δημόσιους οργανισμούς, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και ΔΕΚΟ, καθώς και γενικότερα φορείς της γενικής κυβέρνησης στους οποίους υπάρχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα ευρωπαϊκά χρήματα για να καλύψει μέρος των αποδοχών των παραπάνω εργαζόμενων, τόσο αναφορικά με συμβάσεις εργασίας που λήγουν στο τέλος του έτους και την παράτασή τους, όσο και με το καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν την κρατική επιδότηση μέρους του μισθού, ωστόσο κατά τους σχεδιασμούς αυτούς, η κρατική επιδότηση στοχεύει στην κάλυψη μόνο του 40% έως 60% των απωλειών των μισθολογικών απολαβών. Με απλά μαθηματικά, αυτό σημαίνει πως για έναν μισθωτό πλήρους απασχόλησεις με μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, με την εκ περιτροπής εργασία θα λαμβάνει τα μισά, δηλαδή 500 ευρώ, από τον εργοδότη, και τα υπόλοιπα 500 θα καλύπτονται το πολύ κατά 60% από το κράτος. Συνεπώς, ο μισθός του εργαζόμενου θα πέφτει στα 800 ευρώ, με απώλεια 200 ευρώ του μηνιαίου μισθού του.

Κατά αντίστοιχο παράδειγμα του ίδιου δημοσιεύματος για έναν εργαζόμενο σε ΟΤΑ ή σε νομοκομεία με αποδοχές 800 ευρώ που θα μπει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, θα λάβει 400 ευρώ από το κράτος, και ακόμα 250 ευρώ από το πρόγραμμα SURE, γεγονός που συνιστά περικοπή του μισθού του κατά 150 ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση του κονδυλίου στα 2,5 δισ. ευρώ, από 1,4 δισ. ευρώ, ώστε να αυξήσει τους δικαιούχους, ενώ στους σχεδιασμούς βρίσκεται και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρεται, εξετάζεται ακόμα και κουπόνι ασφαλιστικών εισφορών με την εγγύηση του κράτους για την πρόσληψη ανέργων που έχασαν τη δουλειά τους στο διάστημα της πανδημίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων