“Αυλαία” για τις οικονομικές επιδόσεις που εμφάνισαν το πρώτο μισό του 2024 σηκώνουν την τρέχουσα εβδομάδα οι τράπεζες, με την αγορά να στρέφει την προσοχή της στις τηλεδιασκέψεις που ακολουθούν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου και οι οποίες είναι βέβαιο πως θα ρίξουν περισσότερο “φως”, τόσο στην υφιστάμενη κατάσταση, όσο κυρίως στις προοπτικές του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όπως εξηγούν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές, στο “μικροσκόπιο” των διεθνών αναλυτών αναμένεται να βρεθούν τόσο γενικότερα θέματα, όπως η πιστωτική επέκταση και πρωτίστως τα δάνεια που βρίσκονται στο pipeline, το spread δανεισμού που ειδικά στις μεγάλες εταιρείες έχει συρρικνωθεί σε επίπεδα πέριξ του 1,5%, ενώ εκτιμάται πως θα επηρεαστεί εξίσου όσο ενισχύεται ο ανταγωνισμός, το επιτοκιακό περιθώριο και η διοχέτευση της πλεονάζουσας ρευστότητας, όσο και επιμέρους ζητήματα ανά τράπεζα. “Είναι αναμενόμενο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να δεχθεί ερωτήσεις, αναφορικά με το επικείμενο placement των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ή της Eurobank για τα επόμενα βήματα με την Ελληνική Τράπεζα, δεδομένου ότι αύριο, Τρίτη, λήγει η περίοδος της δημόσιας προσφοράς”, σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως ο απολογισμός του εξαμήνου θα είναι κάτι παραπάνω από θετικός για τις τράπεζες, με τον κλάδο να συνεχίζει να βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι κερδών που ακολουθεί τα τελευταία τρίμηνα, γεγονός άλλωστε που “μέτρησε” και για τον επόπτη, προκειμένου να δώσει το “πράσινο φως” για τη διανομή μερισμάτων. “Ο SSM έχει πολύ θετική γνώμη για την πρόοδο που έχουν καταγράψει τα τελευταία χρόνια οι εγχώριες τράπεζες, αλλά και για τις διοικήσεις τους, κάτι που διαφάνηκε και στις επαφές που είχαν την περασμένη εβδομάδα κλιμάκια του Μηχανισμού με τους Έλληνες τραπεζίτες”, σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Η πρόοδος αυτή, άλλωστε, επισημάνθηκε και στις – ιστορικές λόγω επιστροφής σε καθεστώς μερισμάτων – γενικές συνελεύσεις, με τους CEOs των τεσσάρων Ομίλων να επικεντρώνονται στις ομιλίες τους στα δυνατά σημεία που τις διαχωρίζουν έναντι του ανταγωνισμού, “κλειδώνοντας” κέρδη και δημιουργώντας υπεραξία για τους μετόχους. Ειδικότερα:
Πιστωτική επέκταση: Ισχυρό εκτιμάται πως θα είναι το β’ τρίμηνο του 2024 στο σκέλος της πιστωτικής επέκτασης. Αιχμή του δόρατος, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, θα είναι οι επιχειρηματικές επενδύσεις. “Στην ΕΤΕ έχουμε εκταμιεύσει επτά δισ. ευρώ νέα δάνεια ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως στον τομέα των επιχειρηματικών έργων, ενώ σήμερα ενισχύεται η ζήτηση δανείων από ιδιώτες, ειδικά στον χώρο των στεγαστικών δανείων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στα 8,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν πέρυσι οι νέες εκταμιεύσεις της Alpha Bank προς την πραγματική οικονομία, με την καθαρή πιστωτική επέκταση να διαμορφώνεται τελικά στο 1,1 δισ. ευρώ. “Η τράπεζα, μέσα από τη νέα οργανωτική δομή στην επιχειρηματική τραπεζική, είναι σε θέση να πρωταγωνιστεί σε νέα έργα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, αλλά και σε σημαντικά έργα αστικής ανάπλασης, όπως η νέα μαρίνα της Βουλιαγμένης, ο Πύργος του Πειραιά και το ιστορικό Μινιόν”, σχολίασε από την πλευρά του, ο CEO της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, υπογραμμίζοντας πως η συμμετοχή της τράπεζας στη χρηματοδότηση της CTP ενισχύει το κύρος της στην εγχώρια πελατεία και παράλληλα, καθιστά ξανά γνωστό το όνομα της Alpha Bank στο εξωτερικό.
Βασικός στόχος του επιχειρηματικού σχεδιασμού της Eurobank είναι οι επενδύσεις, με την τράπεζα, όπως τόνισε ο CEO, κ. Φωκίων Καραβίας, να είναι αυτή που ζήτησε πρώτη τις περισσότερες από τις έξι πρώτες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ πριν από λίγες ημέρες αιτήθηκε πρώτη ξανά και την εκταμίευση της 7ης δόσης. Ήδη συμμετέχει στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους 1,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ και 1,1 δισ. ευρώ μέσω δικών της δανείων. Όσον αφορά στη στεγαστική πίστη, η Eurobank παραμένει με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο (7,8 δισ. ευρώ), όπως, επίσης και στην καταναλωτική πίστη, με τις εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων να αυξάνονται κατά 20%, το 2023.
Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε το 2023 νέες χρηματοδοτήσεις, ύψους 8,4 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ. Έτσι, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 5% ετησίως το 2023, φθάνοντας στα 30,1 δισ. ευρώ, διατηρώντας την πρώτη θέση σε εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική αγορά, με ποσοστό 25%. “Στόχος μας είναι το 2026 να έχουμε ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου.
Έσοδα από τόκους: Μειωμένα σε σχέση με το α’ τρίμηνο, αλλά εξίσου υψηλά, αναμένεται να είναι τα έσοδα από τόκους το β’ τρίμηνο του 2024. “Οι μειώσεις των επιτοκίων που αναμένουμε το επόμενο διάστημα βρίσκουν την Alpha Bank απολύτως προετοιμασμένη, όχι απλώς να διατηρήσει την κερδοφορία της, αλλά και να την ενισχύσει, σε θέση πλεονεκτική έναντι του ανταγωνισμού. Η δομή του ισολογισμού μας και η προσήλωσή μας κατά το προηγούμενο διάστημα στη διατήρηση βιώσιμων περιθωρίων κέρδους αποτέλεσαν τα θεμέλια της στρατηγικής μας που σύντομα θα αποδώσει περαιτέρω καρπούς”, τόνισε ο κ. Ψάλτης, με τον κ. Καραβία να επισημαίνει πως η Eurobank είχε προβλέψει στο business plan της τρεις μειώσεις επιτοκίων – με τη μία εξ αυτών να έχει ήδη πραγματοποιηθεί – γεγονός που σημαίνει ότι έχει ήδη λάβει υπόψη τη σχετική επίδραση στα έσοδά της. Τέλος, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στην πρόσφατη αναθεώρηση των στόχων της βασίστηκε σε εκτίμηση για μέσο Euribor 3 μηνών στο 3,6% για το 2024 έναντι 3,8% προηγουμένως, με την εκτίμηση ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί σε 3,25% στο τέλος του 2024 έναντι 3,75% προηγουμένως.
“Κόκκινα” δάνεια: Ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση από πλευράς νέων “κόκκινων” δανείων, με τις τράπεζες να εστιάζουν στην περαιτέρω μείωση του δείκτη NPE μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Ο καθαρός ισολογισμός της ΕΤΕ ήταν, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, ένας από τους λόγους που έλαβε υπόψη ο SSM, για να “ξεκλειδώσει” τη διανομή μερίσματος από την ΕΤΕ, ενώ για δραστική μείωση του δείκτη NPE της Τράπεζας Πειραιώς από 52% σε 3,5% μίλησε ο κ. Μεγάλου. Η Eurobank από την πλευρά της, πρωταγωνίστησε στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που κληροδότησε η κρίση. Το 2023, η βελτίωση συνεχίστηκε με μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση του δείκτη NPE στο 3,5%. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο μετά την κρίση, ενώ τα επισφαλή δάνεια καλύπτονται με προβλέψεις σε ποσοστό 86,4%, το υψηλότερο στην Ελλάδα. Το συνολικό απόθεμα των NPE ανερχόταν σε 1,5 δισ. ευρώ και μόλις 200 εκατ. ευρώ μετά τις προβλέψεις.
Διεθνείς δραστηριότητες: Το “αποτύπωμά” τους στο εξωτερικό διευρύνουν σταδιακά οι ελληνικές τράπεζες. Αύριο, Τρίτη, λήγει η περίοδος της δημόσιας προσφοράς για την Ελληνική Τράπεζα, με τη διοίκηση της Eurobank να ανακοινώνει αποτελέσματα, γνωρίζοντας το ποσοστό που θα κατέχει στην κυπριακή τράπεζα. Στη Βουλγαρία, η Postbank, με την εξαγορά της BNP Paribas, ενίσχυσε τη θέση της στον τομέα της λιανικής, προσθέτοντας περισσότερους από 300.000 πελάτες. Στη συνεργασία με τη UniCredit που παρέχει στην Alpha Bank τη δυνατότητα να γίνει φορέας καινοτομίας στην ελληνική αγορά, να εκτεθεί στο διεθνή ανταγωνισμό και να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών τραπεζικών εξελίξεων, ως μέλος ενός ευρύτατου πανευρωπαϊκού δικτύου, αναφέρθηκε ο CEO της τράπεζας, κάνοντας λόγο για “μία ευκαιρία, που δεν θα επιτρέψω να περάσει ανεκμετάλλευτη”.
Πηγή capital.gr