Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Αχ, αυτά τα παιδιά

Έχει πέντε μέρες που κυκλοφόρησε το καινούργιο βιβλίο του δημοσιογράφου, εκδότη και συγγραφέα Μάκη Τσίτα. Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα ή για ποίηση, αλλά για ένα παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 με 6 ετών.

Το «Αχ, αυτοί οι γονείς» είναι το δωδέκατο παιδικό βιβλίο του συγγραφέα, ο οποίος επιλέγει για ακόμα μια φορά την παιδική σειρά «Φραουλίτσα» των εκδόσεων «Ψυχογιός». Όπως και τα υπόλοιπα έργα του Μάκη Τσίτα, πρόκειται για ένα βιβλίο με πλούσια εικονογράφηση και διασκεδαστικό, έξυπνο κείμενο.

Ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με ζητήματα μεγάλων-παιδιών, γνωρίζοντας καλά πως αναγνώστες των βιβλίων του συμβαίνει να είναι και οι γονείς των μικρών του φίλων. Τώρα, μετά τα ζητήματα της φιλίας, του ύπνου και της υγιεινής διατροφής, ο Μάκης Τσίτας καταπιάνεται με τις ζαβολιές και τις αταξίες των παιδιών. Μόνο που το κάνει με έναν πολύ ευφάνταστο και έξυπνα διδακτικό τρόπο: βάζει τους μεγάλους στη θέση των παιδιών και τα παιδιά σε αυτή των γονιών, των δασκάλων, των διευθυντών του σχολείου.

«Πώς θα ήταν άραγε αν οι γονείς σου αργούσαν να ξυπνήσουν και να ετοιμαστούν; Κι αν άφηναν άνω κάτω το δωμάτιό τους; Κι αν δεν έπλεναν τα χέρια τους προτού καθίσουν για φαγητό; Κι αν ο διευθυντής στη δουλειά τους σου παραπονούνταν ότι είναι αφηρημένοι, νυσταγμένοι και κάνουν συνέχεια λάθη; Κι αν λέρωναν τα ρούχα τους, το πάτωμα και τους τοίχους; Κι αν αναγκαζόσουν να τους βάλεις τιμωρία;», αναρωτιέται ο συγγραφέας, απευθύνοντας τον «προβληματισμό» του και τους μικρούς του αναγνώστες, οι οποίοι τον τίμησαν, παρέα με τους… άτακτους γονείς τους στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, στα Mall Αμαρουσίου το Σάββατο που μας πέρασε.

Την εποχή των διαφημίσεων Jumbo και των βίαιων παιχνιδιών στην οθόνη και στα χειριστήρια, είναι μια καλή είδηση η κυκλοφορία και προώθηση λογοτεχνημάτων, και των αντίστοιχων εκδηλώσεών τους για παιδιά, ακόμα και αν αυτά έχουν, πια, γίνει…γονείς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων