Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Αξιωματούχος ΟΗΕ: Ο ISIS ανασυντάσσεται – Θα χτυπήσει πάλι την Ευρώπη

Το Ισλαμικό Κράτος ανασυντάσσεται και «επικεντρώνεται περισσότερο παρά ποτέ» στη διάπραξη επιθέσεων μακριά από αυτές τις εμπόλεμες ζώνες, κυρίως στην Ευρώπη, τόνισε ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τζέφρι Φέλτμαν, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, επιμένει ότι παρά τις στρατιωτικές ήττες τις οποίες υπέστη στο Ιράκ και στη Συρία και την ώρα που «συνεχίζει να προβάλει αντίσταση, κυρίως στη Μοσούλη και στη Ράκα, «το ΙΚ αναδιοργάνωσε τη στρατιωτική του δομή, δίνοντας μεγαλύτερες εξουσίες στους τοπικούς διοικητές και επικεντρώνεται περισσότερο παρά ποτέ στην προετοιμασία και στην υποκίνηση επιθέσεων πέραν των εμπόλεμων ζωνών».

Υπενθύμισε δε τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία, στη Ρωσία, στην Τουρκία ή στη Γερμανία.

Ο όγκος των μηνυμάτων της τζιχαντιστικής οργάνωσης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης έχει μειωθεί τους τελευταίους περίπου 16 μήνες, αλλά «η απειλή παραμένει καθώς οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους εκτός της Συρίας (…) διασπείρουν ευρύτερα αυτή την προπαγάνδα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των μαχητών του ΙΚ καθώς και τα έσοδα της τζιχαντιστικής οργάνωσης έχουν μειωθεί επίσης τους τελευταίους δεκαέξι μήνες, δήλωσε ο Φέλτμαν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, τόνισε ότι μπορεί να υπολογίζει σε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τον μήνα» ακόμα που συγκεντρώνει μεταξύ άλλων από πωλήσεις πετρελαίου, εκβιασμούς και απαγωγές για λύτρα, την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων σε περιοχές που ελέγχουν».

Ο αριθμός των ξένων μαχητών τους οποίους στρατολογεί το ΙΚ επίσης μειώθηκε τους τελευταίους δεκαέξι μήνες, αλλά «η επιστροφή και η επανεγκατάσταση των μαχητών που είχαν πάει σε εμπόλεμες ζώνες (…) αποτελεί μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην περιοχή του Σάχελ, ο αναπληρωτής ΓΓ κάλεσε να «ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του συστήματος του ΟΗΕ και των περιφερειακών παραγόντων για να υποστηριχθούν οι χώρες της G5 του Σάχελ στον αντιτρομοκρατικό τους αγώνα».

Μάλιστα, η Γαλλία κατέθεσε την Τρίτη στο ΣΑ του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη μιας αφρικανικής στρατιωτικής δύναμης της λεγόμενης Ομάδας των Πέντε, η οποία θα καταδιώκει τους τζιχαντιστές και τους διακινητές ναρκωτικών στο Σάχελ.

Το Μαλί, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, το Τσαντ και η Μπουρκίνα Φάσο — που συγκροτούν τη G5 — συμφώνησαν τον Μάρτιο να αναπτύξουν μια δύναμη 5.000 ανδρών για την αποστολή αυτή.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους τη θέση του Παρισιού ότι είναι αναγκαίο «το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει ενωμένο αυτό το σχέδιο απόφασης», καθώς «σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, δεν έχει θέση η διχόνοια».

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση της δύναμης της G5 στις πρώτες συζητήσεις επί του σχεδίου απόφασης αυτού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων