Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Αυτά είναι τα δέκα πιο ισχυρά διαβατήρια του 2021

Για ακόμα μία χρονιά, η Ιαπωνία παραμένει στην πρώτη θέση των κορυφαίων και πιο ισχυρών διαβατηρίων του κόσμου. Κι αυτό γιατί το διαβατήριό της προσφέρει πρόσβαση χωρίς βίζα ή με έκδοση βίζας κατά την άφιξη σε 193 χώρες. Αυτό υποδεικνύει η λίστα του Henley Passport Index, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου, με την Ελλάδα να είναι αρκετά ψηλά.

«Είναι κάπως ειρωνικό ότι η Ιαπωνία κατατάσσεται πρώτη, μολονότι πρόσφατα έλαβε τη δύσκολη απόφαση να απαγορέψει σε θεατές από το εξωτερικό την παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, που σχεδιάζονται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο», επισημαίνει η Henley & Partners.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι κάτοχοι ιαπωνικών διαβατηρίων έχουν πρόσβαση σε 167 περισσότερες χώρες απ’ ό,τι οι Αφγανοί, που βρίσκονται στην τελευταία θέση της λίστας, αφού μπορούν να επισκεφθούν μόλις 26 κράτη χωρίς να έχουν εξασφαλίσει προηγουμένως βίζα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ δύο χωρών αφότου άρχισε να συντάσσεται ο κατάλογος αυτός, λέει η Henley & Partners.

Όγδοη θέση για το ελληνικό διαβατήριο

Στη δεύτερη θέση παραμένει η Σιγκαπούρη (192 χώρες μπορούν να επισκεφθούν οι κάτοχοι διαβατηρίων της), ενώ η Νότια Κορέα μοιράζεται την τρίτη θέση με τη Γερμανία (191 χώρες). Ως συνήθως τις περισσότερες από τις υπόλοιπες θέσεις στην πρώτη δεκάδα καταλαμβάνουν χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, που μοιράζεται την όγδοη θέση με Νορβηγία, Μάλτα και Δημοκρατία της Τσεχίας, καθώς τα ελληνικά διαβατήρια παρέχουν πρόσβαση σε 186 χώρες, μία θέση πίσω από το αμερικανικό και το βρετανικό, αλλά πάνω από τα αντίστοιχα του Καναδά και της Αυστραλίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ και η Βρετανία μοιράζονταν το 2014 την πρώτη θέση, αλλά η ισχύς των διαβατηρίων τους διαβρώθηκε έκτοτε, ενώ στο θέμα της ταξιδιωτικής ελευθερίας την μεγαλύτερη επιτυχία την περασμένη δεκαετία έχουν καταγράψει η Κίνα που ανέβηκε 22 θέσεις από την 90ή στην 68η και τα ΗΑΕ από την 65η στη 15η.

«Με την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας σε ορισμένες πλούσιες, ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και τα ΗΑΕ η παγκόσμια κινητικότητα θα είναι σύντομα εφικτή για ορισμένους», λέει η Henley & Partners, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι «για πολίτες αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών όπου προχωρούν πολύ πιο αργά τα εμβολιαστικά προγράμματα και των οποίων τα διαβατήρια τείνουν να προσφέρουν πολύ λιγότερη ταξιδιωτική ελευθερία γενικώς, το μέλλον δεν φαντάζει και τόσο ρόδινο».

Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων διαβατηρίων του πλανήτη

1.Ιαπωνία (193)
2.Σιγκαπούρη (192)
3.Γερμανία, Νότια Κορέα (191)
4.Ιταλία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο (190)
5.Δανία, Αυστρία (189)
6.Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία (188)
7.ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία, Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία (187)
8.Ελλάδα, Νορβηγία, Μάλτα, Δημοκρατία της Τσεχίας (186)
9.Καναδάς, Αυστραλία (185)
10.Σλοβακία, Λιθουανία, Πολωνία, Ουγγαρία (183)

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων