Η κυβέρνηση μπορεί μέχρι τώρα να έχει σώσει την παρτίδα στην αγορά εργασίας μέσω των αναστολών. Παρόλα αυτά έχει αρχίσει και ψάχνει ποια θα είναι αντισώματα για την αγορά εργασίας την επόμενη ημέρα. Στο Υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη πάρει τα μολύβια και ετοιμάζουν ένα λεπτομερέστατο σχέδιο για το πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι τόσο του Ταμείο Ανακάμψης αλλά και του ΕΣΠΑ.
Μάλιστα κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν πως τις επόμενες 20 ημέρες θα υπάρξει ένας ακριβής οδικός χάρτης για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Άλλωστε και ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας στην πρώτη τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με τη ΓΣΕΕ το έθεσε ως πρωταρχικό στόχο.
Εάν γίνει σωστά η αξιοποίηση των πόρων αυτών θα μπορέσει η αγορά εργασίας να βρει σιγά σιγά τον βηματισμό της. Βέβαια πόσο έχει επηρεαστεί η αγορά εργασίας από την πανδημία θα αρχίσει να φαίνεται ξεκάθαρα όταν θα υπάρξει αποκλιμάκωση των αναστολών και βέβαια όταν θα υπάρξει ξανά απελευθέρωση των απολύσεων. Υπενθυμίζεται πως οι αναστολές συνοδεύονται και από την «ρήτρα» διατήρησης του ίδιου αριθμού προσωπικού, όχι μόνο για όσο διάστημα ισχύουν αυτές, αλλά και για ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη τους.
Μεγάλο ρόλο για την επόμενη ημέρα θα παίξει και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Το παρατεταμένο lockdown έχει πάει πίσω την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά όταν υπάρξει η κατάλληλη στιγμή δηλαδή όταν μπορέσει η οικονομία να ανασάνει θα έρθει και το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή. Tο μεγάλο εργασιακό νομοσχέδιο, με αιχμή το ελαστικό 8ωρο και τις ευέλικτες υπερωρίες σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική κάρτα με την οποία θα γίνεται online παρακολούθηση του ωραρίου των εργαζομένων αναμένεται να μετασχηματίσουν την αγορά εργασίας το επόμενο διάστημα. Βέβαια άλλη μία κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση θα είναι και η εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. Ενώ ετοιμάζεται και ένα θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία.
Το μέτρο της τηλεργασίας που ήρθε στην εργασιακή ζωή μας μέσα στην πανδημία αναμένεται να παίξει και σημαντικό ρολό και στην μετά κορωνοιού εποχή. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός χθες, σε ομιλία του στο Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πώς θα υπάρξει ένα σχέδιο ένταξη του νέου τρόπου εργασίας στο Δημόσιο και μετά την πανδημία. Η τηλεργασία όπως φαίνεται θα υπάρξει για αρκετό διάστημα και μετά την πανδημία και στον ιδιωτικό τομέα για αυτό άλλωστε θα πρέπει να υπάρξει και ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο. Άλλωστε γνωρίζουμε πως όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η τηλεργασία καταστρατηγείται. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η πλειονότητα των εργαζομενών κρίνει αρνητικά την τηλεργασία. Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι αλλαγές που θα μετασχηματίσουν την αγορά εργασίας την «επόμενη ημέρα» αναμένεται να πάρουν τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο μετά τον Φεβρουάριο.
Ο Υπουργός Εργασίας συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών με τους κοινωνικούς φορείς θα έχει τηλεδιάσκεψη σήμερα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ενώ την Πέμπτηέχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), την ίδια ημέρα θα έχει επαφή και με τους εκπροσώπους πέντε επιστημονικών φορέων (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), κατά την οποία θα συζητηθεί –μεταξύ άλλων- το θέμα της καταβολής έκτακτου επιδόματος ύψους 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.
Πηγή: Moneyreview.gr