Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον αποκάλεσε ως «Ζον» ή κατά άλλους «Ζόρζ Σφακιανάκη» από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την επίμαχη πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αποδίδοντάς του το ρόλο του ενδιάμεσου σε αυτή τη συμφωνία για λογαριασμό της αραβικής χώρας.
Βέβαια, το ακριβές όνομα του Κρητικού οικονομολόγου είναι Γιάννης Σφακιανάκης και ο βαθμός συμμετοχής του σε αυτή την υπόθεση μένει να αποδειχτεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά την κλήση του στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής.
Όσο για την αναφορά του κ. Τσίπρα ότι ο Γιάννης Σφακιανάκης υπήρξε το 2011 χρηματοοικονομικός σύμβουλος επί των αποκρατικοποιήσεων του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο τελευταίος το διέψευσε σημειώνοντας: «Γιατί εκτίθεται έτσι ο πρωθυπουργός στη Βουλή; Κανένας Σφακιανάκης δεν ήταν σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων το 2011. Η γνωστή λάσπη στον ανεμιστήρα…».
Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι πως ο Ηρακλειώτης Γιάννης Σφακιανάκης έγινε το πρόσωπο της χθεσινής ημέρας στην εγχώρια πολιτική σκηνή με τη συζήτηση γύρω από ο όνομά του να ανεβάζει τους τόνους.
Ο ίδιος όμως είναι ιδιαίτερα γνωστός στη διεθνή οικονομική κοινότητα ως σχολιαστής σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα (Al Arabiya, BBC, CNBC, CNN, Bloomberg) επί θεμάτων της αραβικής χερσονήσου. Έχει περάσει από πάρα πολλές διευθυντικές θέσεις αραβικού οικονομικού ενδιαφέροντος. Αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής στο Κέντρο Έρευνας του Κόλπου στο Ριάντ. Με σπουδές στο London School of Economics και στο Χάρβαρντ διετέλεσε, μεταξύ άλλων, σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομίας, πρώτος αντιπρόεδρος του Samba Financial Group (πρώην Saudi-American Bank) και επικεφαλής οικονομολόγος της Banque Saudi Fransi του ομίλου της Credit Agricole και επικεφαλής οικονομολόγος της Calyon για τη Μέση Ανατολή. Ως διευθυντής Μέσης Ανατολής εργάστηκε και για το επενδυτικό fund Ashmore Group ενώ στο παρελθόν απασχολήθηκε ως οικονομολόγος στα Ηνωμένα Έθνη και στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο Γιάννης Σφακιανάκης παρακολουθεί στενά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Η επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου τον περασμένο Φεβρουάριο, συνοδευόμενο από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργο Κατρούγκαλο, θεωρήθηκε από τον ίδιο ότι μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας σε διάφορους τομείς. Ενας από τους τομείς διεύρυνσης των σχέσεων των δύο χωρών θα μπορούσε να είναι τα σημαντικά κεφάλαια που επενδύει η Σαουδική Αραβία στην άμυνα και την ασφάλειά του καθώς το 98% των ετήσιων αμυντικών αγορών της γίνεται από ξένους προμηθευτές.
Στο μεταξύ, ο Γιάννης Σφακιανάκης είναι ένθερμος υποστηρικτής του τρίπτυχου οικονομικού μοντέλου τουρισμός-ναυτιλία-γεωργία για την Ελλάδα καθώς θεωρεί ότι αυτοί οι παράγοντες αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Θεωρεί ότι ο λαϊκισμός υπήρξε η κύρια αιτία που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια και θεωρεί πώς μόνο με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου θα προσελκυστούν επενδύσεις, απαραίτητες για την έξοδο από την κρίση.