Οι αυξήσεις των επιτοκίων δημιουργούν αλυσιδωτές συνέπειες, ειδικά στους δανειολήπτες που βλέπουν να αυξάνεται η δόση του δανείου, την οποία πρέπει να καταβάλουν. Για τα θέματα αυτά, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6», η Άννα Κορσάνου, δικηγόρος – διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια.
Όπως ανέφερε η κ. Κορσάνου: «Iδιαίτερα οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου έχουν πληρώσει το δάνειό τους πληρώνουν πληρώνουν και τελικά χρωστούν και παραπάνω. Μου λένε οφειλέτες ότι αν αυτά τα χρήματα που έχω δώσει στα δάνεια τα είχα στην άκρη και έκανα αποταμίευση, τώρα θα είχα αγοράσει άλλο ένα σπίτι. Επομένως, η αύξηση των επιτοκίων λειτουργεί, οδηγεί στην αύξηση της μηνιαίας δόσης του δανείου. Όταν έχεις δάνειο είσαι “σιδηροδέσμιος” του πιστωτή, σε κάνει ότι θέλει σου διαμορφώνει τη δόση, όπως θέλει.
Εξαρτάσαι και από τις γενικότερες κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες που μπορεί να αλλάζουν στη διάρκεια των χρόνων και έχουν φτάσει σε σημείο οφειλέτες να κάνουν τα πάντα για να απαλλαγούν από αυτό τον ζυγό και να μην είναι πλέον έρμαια του κάθε δανείου που μπορεί να αλλάξει η δόση του που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, οι προϋποθέσεις, το τι πρέπει να πληρώσει το τι υποχρεώσεις έχει και δεν τις είχε καταλάβει, ο πιο πολύς κόσμος όταν είχε υπογράψει για να αναλάβει το δάνειο.
Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους ανθρώπους που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και έπαιρναν δάνεια, έτσι και λέγανε έχει ο Θεός, ας πάρω εγώ τα λεφτά και βλέπουμε αλλά και για συνεπείς δανειολήπτες που πληρώνουν κανονικά τη δόση τους και αυτοί τώρα θα δουν μεγαλύτερη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό τους το μηνιαίο για να αποπληρώσουν τη δόση του δανείου.
Η πλατφόρμα λοιπόν του εξωδικαστικού, ενώ στην αρχή ξεκίνησε με φοβερές τεχνικές δυσλειτουργίες, έχει βελτιωθεί, διότι έχουμε βάλει μια τηλεφωνική γραμμή που βοηθάει τους συμβούλους των οφειλετών που θέλουν να κάνουν την αίτηση και προχωρούν, οι αιτήσεις υποβάλλονται αλλά ξεκαθαρισμένο απόλυτα, αυτό που σας λέω, αν έχει κάποιος οφειλέτης οφειλές στο δημόσιο εφορία, δηλαδή και ταμεία, όχι απλά δεν βλέπει κούρεμα, αλλά πληρώνει και παραπάνω από αυτό που χρωστάει, διότι του κάνουν μια ρύθμιση για 240 δόσεις, δηλαδή του μακραίνουν τις δόσεις, να το πω έτσι με λαϊκό τρόπο, αλλά όμως τρέχει ένας τόκος.
Άρα έχουμε αληθινά αληθινές περιπτώσεις που παρακολουθούμε στο γραφείο και εμείς που ασχολούμαστε οι δικηγόροι με αυτά τα θέματα. Για παράδειγμα, κάποιος πελάτης μου που χρώσταγε 30 χιλιάρικα στα ταμεία του θα πληρώσω τελικά 40 χιλιάρικα. Τα 30 χιλιάρικα θα γίνει του 40, κάποιους άλλους που χρωστάει για 100.000 την εφορία, θα πληρώσω 150.000 γιατί τρέχει ένας τόκος μέχρι να αποπληρώσει την οφειλή του δανείου. Αυτό τον πελάτη τον ρώτησα πώς σας φαίνεται η ρύθμιση, είστε ευχαριστημένος, μου λέει κυρία μου τι ευχαριστημένος, εγώ αν ήξερα ότι τα 30 χιλιάρικα θα τα πληρώσω 40, θα έκανα μια πτώχευση στο τέλος να ησυχάσω, αλλά δεν έχω άλλη εναλλακτική.
Η πτώχευση σαν λέξη ακούγεται κάτι πολύ κακό, αλλά υπάρχουν οφειλέτες που τους εξυπηρετεί και τους ωφελεί πάρα πολύ. Έχουμε περιπτώσεις λοιπόν οφειλετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν ακίνητη περιουσία, είτε έχουν μια περιουσία πολύ χαμηλής αξίας που δεν τους ενδιαφέρει με ψηλές οφειλές, γιατί πραγματικά απελευθερώνονται με τα χρέη. Έχουμε περιπτώσεις οφειλετών και στο γραφείο με χρέη 700.000, ένα εκατομμύριο.
Θα μου πείτε ένας άνθρωπος πότε πρόλαβε και έκανε τόσα χρέη ένας άνθρωπος 35 χρονών και 40 χρονών. Έχουν την ατυχία πολλοί από αυτούς να τα έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους, κακές σχέσεις με τους γονείς, οι γονείς είχαν μια εταιρεία, δεν τους άφηναν να καταλάβουν είχαν αυτοί τον έλεγχο, τα παιδιά δεν ήξεραν τίποτα. Ο πατέρας έλεγε εγώ τα κανονίσω, “εγώ αποφασίζω εγώ θα τα φτιάξω”, τα έκανε μαντάρα χρέωνε την εταιρεία και έτσι βρέθηκε τώρα ο άνθρωπος 40 χρονών σήμερα, να έχει χρέη 750.000 που ποτέ του δεν θα ξεμπλέξει με αυτά τα χρέη. Γι αυτό λοιπόν η πτώχευση που έκανε ήταν σωτήρια διότι απαλλάχθηκε από όλα αυτά τα χρέη».
Εξωδικαστικός συμβιβασμός και πλειστηριασμοί: «Παρόλο που είναι κάποιος στον εξωδικαστικό μπορεί να τρέξει πλειστηριασμός πότε, με το που θα υποβάλει την αίτηση ο οφειλέτης προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς, αλλά δεν προστατεύεται από τον πλειστηριασμό που έχει οριστεί να γίνει μέσα σε τρεις μήνες από την αίτηση και αυτό το έκανε ο νόμος για να μην υπάρχουν δόλιοι, οι οποίοι με το που βλέπουν ότι γίνεται ένας πλειστηριασμός, να πάνε αμέσως να υποβάλουν αίτηση.
Βλέπουμε όμως και έχει βγει πρόσφατα και μια δικαστική απόφαση ότι παρόλο που βγαίνουν θετικές αποφάσεις είναι προστατευμένοι, οι οφειλέτες ή πληρώνουν κανονικά, οι οφειλέτες έχουν μπει στη διαδικασία του εξωδικαστικού οι οφειλέτες νομίμως, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προχωράνε σε πλειστηριασμούς, διότι δεν είναι καλά συντονισμένα τα συστήματα τους.
Οι πιστωτές τους δεν βλέπουν καλά ότι αυτός ο άνθρωπος έχει μπει σε μια διαδικασία προστασίας και συνεχίζουν τους πλειστηριασμούς και πολλές φορές δικαστικές αποφάσεις δείχνουν ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και ακυρώνουν προγράμματα πλειστηριασμών.
Σημαντικό και αυτό να το ξέρουν οι οφειλέτες. Αξίζει τον κόπο να προχωρήσουν σε δικαστικές διαδικασίες, ακύρωσης, ανακοπής διά νόμου. Μερικοί το σκέφτονται, να πουλήσω το σπίτι, να πληρώσω το δάνειο να μου μείνει και κάτι ή να κάνω πτώχευση».