Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Β. Κορέα: Η κυβερνοεπίθεση εναντίον της Sony ίσως να είναι έργο υποστηρικτών μας

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Τα βορειοκορεάτικα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Δευτέρα άφησαν να εννοηθεί πως η κυβερνοεπίθεση εναντίον του στούντιο της εταιρίας στο Χόλυγουντ ίσως να είναι έργο υποστηρικτών της, απαντώντας στις κατηγορίες ότι η χώρα βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η επίθεση εναντίον των στούντιο της Sony έλαβε χώρα την 24η Νοέμβρη, αφήνοντας την εταιρία να προσπαθεί για μέρες να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι χάκερς στον εξοπλισμό των στούντιο. Στα αποτελέσματα της επίθεσης μεταξύ άλλων ήταν η κατάρρευση του δικτύου των στούντιο για πάνω από μια εβδομάδα και η διαρροή στο διαδίκτυο προσωπικών δεδομένων υπαλλήλων της εταιρίας και ταινιών. Η επίθεση προκάλεσε ανησυχία στις ΗΠΑ, με το FBI να ανακοινώνει ότι ίσως επίκειται ευρύτερη κυβερνοεπίθεση εναντίον επιχειρηματικών στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αιτία για την επίθεση φαίνεται ότι είναι η καινούρια κωμική ταινία της Sony, στην οποία ένας αμερικανός δημοσιογράφος απεικονίζεται να προσλαμβάνεται από τη CIA για να δολοφονήσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Πιον Γιανγκ έχει δηλώσει ότι θεωρεί ότι η ταινία “ απροκάλυπτα στηρίζει την τρομοκρατία και αποτελεί πράξη πολέμου” σε σχετικό γράμμα που είχε στείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αρνείται όμως ότι εξαπέλυσε η ίδια την επίθεση.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ομάδα χάκερς “Φρουροί της Ειρήνης”. Η ίδια ομάδα έστειλε κι ένα απειλητικό mail στην εταιρία, λέγοντας πώς η επίθεση εναντίον της Sony είναι ένα μόνο μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο θα φέρουν σε πέρας τα μέλη της ομάδας, ενώ σε άλλο σημείο του mail δηλώνουν ότι το να οδηγήσουν τη Sony στην κατάρρευση δεν είναι δύσκολο για μια διεθνή όμαδα όπως τη δική τους.

Δεν είναι γνωστό αν οι Φρουροί της Ειρήνης συνδέονται με την βορειοκορεάτικη κυβέρνηση και με ποιό τρόπο, όμως σύμφωνα με πηγές του Reuters τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τους χάκερς της Πιον Γιανγκ σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Νότιας Κορέας, με την οποία όμως, τουλάχιστον τεχνικά, η χώρα βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο. Πάντως διάφοροι ειδικοί δηλώνουν ότι μέχρι τώρα οι αρνήσεις της Βόρειας Κορέας σχετικά με την εμπλοκή της σε προηγούμενες επιθέσεις ήταν ειλικρινείς.

Η Sony δήλωσε ότι, παρά την επίθεση, η ταινία πρόκειται να κυκλοφορήσει κανονικά τα Χριστούγεννα (που είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα για την αμερικανική αγορά).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων