Νέο κύμα ανατιμήσεων αναμένεται στα βασικά είδη διατροφής ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυξήσεις «ψήνονται» ήδη στην τιμή του ψωμιού υπό το φόβο έλλειψης σιτηρών, δεδομένου ότι η Ρωσία αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα σιταριού παγκοσμίως, ενώ η Ουκρανία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών στις εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού, έχοντας, μάλιστα, λάβει στο παρελθόν και το χαρακτηρισμό «σιτοβολώνας» της Ευρώπης.
Ηδη, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι διεθνείς τιμές των σιτηρών έχουν εκτοξευθεί, ενώ ειδικά στο μαλακό σιτάρι που η χώρα μας εισάγει μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η τιμή του μέσα σε μία μέρα αυξήθηκε κατά 40 ευρώ ανά τόνο. Αν και προς το παρόν οι αρτοποιοί τηρούν στάση αναμονής για να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, προειδοποιούν ότι είναι αδύνατον να απορροφήσουν νέες αυξήσεις.
«Το κόστος της ενέργειας έχει τριπλασιαστεί. Ενας μικρός φούρνος από 1.000 ευρώ που πλήρωνε για το ρεύμα του, από το φθινόπωρο καλείται να καταβάλει 2.800 ευρώ, ενώ το ενεργειακό κόστος για ένα μεσαίο αρτοποιείο έχει εκτιναχθεί από τα 2.000-2.500 ευρώ στα 6.000 ευρώ», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.
Παράλληλα, σημειώνει ότι οι τιμές στα άλευρα έχουν διπλασιαστεί, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις έχουν καταγραφεί και στις πρώτες ύλες, όπως λάδια, βούτυρα και μαργαρίνες. «Ειδικά δε οι τιμές στα υλικά συσκευασίας έχουν αυξηθεί κατά 50%-60%», επισημαίνει.
Ο κ. Μούσιος εκφράζει την ανησυχία του για νέα αύξηση της τιμής του ψωμιού, τονίζοντας ότι με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι διεθνείς τιμές των σιτηρών έχουν ανέβει κατακόρυφα. Μάλιστα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα μαλακά σιτηρά, για τα οποία η Ελλάδα εξαρτάται από τις εισαγωγές και κατά ένα μεγάλο μέρος από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. «Η τιμή του ψωμιού από τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε από 8% έως 12%, ωστόσο αυτή η μετακύλιση στους καταναλωτές έχει ήδη εξανεμιστεί. Προς το παρόν, περιμένουμε να δούμε τα νέα τιμολόγια των αλεύρων, αν και τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η διεθνής τιμή του μαλακού σιταριού αυξήθηκε σε μία μέρα κατά 40 ευρώ ανά τόνο. Επιπλέον, η επιδότηση κατά 25% του κόστους της ενέργειας κάπως μας έχει βοηθήσει, αλλά έχουμε ζητήσει το διπλασιασμό της», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.
Ξεκαθαρίζει δε ότι ο κλάδος δεν έχει περιθώρια να απορροφήσει τις νέες αυξήσεις των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους που ενδεχομένως θα φέρει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., για τον Ιανουάριο η τιμή του ψωμιού ήταν αυξημένη κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, οι αυξήσεις στα άλευρα και λοιπά δημητριακά έφτασαν το 6,6% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι τιμές άλλων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σημείωσαν άνοδο κατά 3,2% έναντι του Ιανουαρίου του 2021.
Επί ποδός οι αλευροβιομηχανίες
Την ίδια ώρα, οι μεγάλες αλευροβιομηχανίες της χώρας εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για την προμήθεια σιτηρών, σε περίπτωση που διακοπεί η εισαγωγή από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Με ανακοίνωσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία «Μύλοι Λούλη» ανέφεραν ότι οι εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία αποτελούσαν μόλις το 17% της συνολικής ποσότητας των σιτηρών που άλεσε στο σύνολο της περσινής χρονιάς, τονίζοντας ότι ο όμιλος δεν έχει έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία, καθώς οι πωλήσεις της σε αυτές είναι αμελητέες. Επεσήμανε δε ότι εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες και έτσι έχει plan B σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες.
Από την πλευρά της, η εταιρία «Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος», με σχετική της ανακοίνωση, ενημέρωσε ότι δεν πραγματοποιεί πωλήσεις σε Ρωσία και Ουκρανία, ωστόσο κατά τις χρήσεις 2021 και 2020, προέβη σε αγορές σίτου από τις δύο χώρες μέσω τρίτων προμηθευτών. Μάλιστα, οι εν λόγω αγορές για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του ομίλου. Προβλέπει δε νέο κύμα αυξήσεων εξαιτίας των αναταραχών στην περιοχή.
«Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν, ως γνωστόν, το σιτοβολώνα της Ευρώπης. Η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών, κατά την εκτίμηση της Διοίκηση, που στηρίζεται σε γνώμες διεθνών αναλυτών, θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής άλευρου. Στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στον κύκλο εργασιών, στα αποτελέσματα και στην οικονομική θέση της εταιρίας, με τη Διοίκηση να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να προσανατολίζεται στις λοιπές αγορές σίτου -στις οποίες ούτως ή άλλως έχει πρόσβαση- με γνώμονα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της παραγωγικής της διαδικασίας και την κατά το δυνατόν συγκράτηση της αναπόφευκτης ανόδου του κόστους του τελικού προϊόντος», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.
Αντίστοιχα, οι Μύλοι Κεπενού έκαναν γνωστό ότι το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για τη χρήση 2021 από Ρωσία και Ουκρανία ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών. «Η εταιρία παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών», ανέφερε χαρακτηριστικά.