Για 75 χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη παρέχουν ένα ατελές αλλά ασυναγώνιστο παγκόσμιο φόρουμ για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που στέκονται ως προπύργιο ενάντια σε έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο, η πανδημία φέρνει τον κορυφαίο πολυμερή παγκόσμιο οργανισμό ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αυτόν τον μήνα πραγματοποιείται υπό εξαιρετικές περιστάσεις, με αρχηγούς κρατών να συμμετέχουν «ουσιαστικά» αντί να ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη. Η μοναδική φύση της φετινής συγκέντρωσης θα πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η απειλή του COVID-19 είναι μέσω της διεθνούς συνεργασίας, της διαφάνειας και της τήρησης κοινών κανόνων και κανονισμών.
Είναι μια θλιβερή ειρωνεία ότι η πανδημία έχει χτυπήσει την 75η επέτειο του ΟΗΕ. Γεννημένο από τα συντρίμμια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου – μια εξ ολοκλήρου ανθρωπογενή καταστροφή – το κορυφαίο διεθνές φόρουμ του κόσμου ενσωμάτωσε την αποφασιστικότητα των ηγετών μετά τον πόλεμο γύρω από το κοινό αίσθημα ότι δηλαδή οι μελλοντικές γενιές πρέπει να γλιτώσουν από το είδος των δεινών που είχαν δει.
Στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, ο ΟΗΕ και οι αρχές της πολυμερούς συνεργασίας του παραμένουν απαραίτητα για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων, βιώσιμων λύσεων που θα εγγυώνται την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία.
Η πρόσφατη καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και δύο χωρών του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, είναι μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν δεκαετίες αποξένωσης και δυσπιστίας. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πραγματική «εξομάλυνση» μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου είναι όλα τα μέρη να εργαστούν προς μια βιώσιμη λύση δύο κρατών που θα προσφέρει ειρήνη, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και ασφάλεια στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς. Τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των ανθρώπων δεν πρέπει ποτέ να ανταλλάσσονται από άλλους.
Το 1945, πολλοί ήλπιζαν ότι ο κόσμος είχε μάθει επιτέλους από τα διδάγματα δύο καταστροφικών παγκόσμιων πολέμων. Σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το σώμα δημιουργήθηκε για να «σώσει τις επόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου» και να ακολουθήσει ειρηνικούς και χωρίς αποκλεισμούς δρόμους προς την παγκόσμια ευημερία και τη δημοκρατία. Ο ιστός των διεθνών συμβάσεων και θεσμών με επίκεντρο τον ΟΗΕ που έχουν δημιουργηθεί έκτοτε, δεν είναι τέλειος. Ωστόσο, για περισσότερες από επτά δεκαετίες, έχει υποστηρίξει αποφασιστικά την επιδίωξη της ειρήνης, της ασφάλειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των οικονομικών και κοινωνικών βελτιώσεων σε όλο τον κόσμο.
Μέρος αυτής της κληρονομιάς, είναι και οι Πρεσβύτεροι – μια ομάδα ανεξάρτητων παγκόσμιων ηγετών που ιδρύθηκε από τον Νέλσον Μαντέλα, της οποίας έχω την τιμή να υπηρετήσω ως Αντιπρόεδρος – πρόσφατα δημοσίευσε μια έκθεση για την υπεράσπιση της πολυμέρειας.
Σε αυτό, εκδόθηκαν πέντε παροτρύνσεις για δράση για τους σημερινούς ηγέτες:
1) Να επαναβεβαιώσουν οι ηγέτες την συμφωνία για τις αξίες που αντιπροσωπεύει ο Χάρτης του ΟΗΕ ·
2) Εξουσιοδότηση του ΟΗΕ να εκπληρώσει την εντολή του για συλλογική δράση για την ειρήνη και την ασφάλεια ·
3) Ενίσχυση των συστημάτων υγείας για την αντιμετώπιση του COVID-19 και προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες.
4) Επίδειξη μεγαλύτερης φιλοδοξίας για την αλλαγή του κλίματος για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού ·
5) Περαιτέρω κινητοποίηση για την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης.
Όλες οι χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι μέσω της αποτελεσματικής πολυμέρειας, η οποία τελικά είναι προς το συμφέρον όλων
Η κρίση COVID-19 είναι μια θλιβερή υπενθύμιση των κοινών μας ανθρώπινων δεσμών και τρωτών σημείων. Εάν δεν ανταποκριθούμε στην πανδημία και σε άλλες κοινές απειλές με μια νέα αίσθηση αλληλεγγύης και συλλογικής δράσης, θα ατιμούσαμε τα θύματα του ιού και θα προδίδαμε τις ελπίδες που είχε η ιδρυτική γενιά του ΟΗΕ για εμάς.
Project Syndicate: Returning to Multilateralism
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής