Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ο πρώην υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έκανε λάθη, σε συνέντευξή του στο CNN. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για κάποια από αυτά. «Κάναμε λάθη, δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ, ενώ πρόσθεσε “Αναλαμβάνω την ευθύνη για κάποια από αυτά.
Ο ίδιος εξήγησε ότι «η πανίσχυρη τρόικα των θεσμών δεν ενδιαφερόταν για μια λογική, έντιμη, αμοιβαία επωφελή συμφωνία αλλά ήθελε να ταπεινώσει αυτή την κυβέρνηση». Από την άλλη πλευρά σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις Κρούγκμαν περί υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων της κυβέρνησης ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε «Συμφωνών απόλυτα με τον Krugman. Όσο και αν αυτό μπορεί να ακούγεται σοκαριστικό». Όμως όπως διευκρίνισε η κυβέρνηση είχε plan B. «Στο υπουργείο Οικονομικών το αναπτύξαμε. Υπό τις διαταγές του πρωθυπουργού, πριν ακόμα πάμε στο υπουργείο.» Ίσως σε έναν απολογισμό γιατί αυτό το πλάνο δεν βοήθησε, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «τα Plan B είναι εξ’ ορισμού ατελή, επειδή πρέπει να παραμένουν σε πολύ μικρό κύκλο γιατί αν διαρρεύσουν θα καταλήξουν σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.»
Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, η κυβέρνηση μελετούσε και άλλα ενδεχόμενα σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων. Ίσως, εάν αληθεύει το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, στα πλαίσια αυτού του σχεδίου να ήταν και το αίτημα Τσίπρα για δάνειο 10 δις από τη Ρωσία. Το ζητούμενο είναι εάν αυτό το εναλλακτικό σχέδιο απλώς δεν δούλεψε δεδομένης της συγκυρίας ή αν δεν υπήρχε η πολιτική βούληση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης να το τρέξει αναλαμβάνοντας και το αντίστοιχο ρίσκο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή, με το κυβερνών κόμμα διχασμένο, τη χώρα ταπεινωμένη και με τη συμφωνία να μην έχει περάσει ακόμη αν μπορεί να υπάρξει έστω στο άμεσο μέλλον κάποιο σχέδιο που να δείχνει κάποιο φως στο τούνελ. Πολύ φοβάμαι ότι πλέον τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει, κάτι που θα κάνει το ρήγμα ανάμεσα σε εκείνους υπέρ και κατά της συμφωνίας μεγαλύτερο.