Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Βαρουφάκης: Η συμφωνία ήταν ένα σόου, η Ευρώπη καταρρέει

Γιατί η Ευρώπη είναι υπό κατάρρευση εξήγησε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σε συνέντευξη στο business insider και χρησιμοποίησε σκληρούς όρους για τη συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη:
Συναντηθήκαμε σε μια ομιλία που δώσατε μπροστά σε τραπεζίτες. Ως αριστερός, τι έχετε να πείτε σ’ αυτόν το συντηρητικό κλάδο;

Γιάνης Βαρουφάκης: “Πολλά, ζούμε σε μια δημοκρατία. Τίποτα δεν είναι πιο βαρετό από το να μιλάς με ανθρώπους που έχουν την ίδια γνώμη με τη δική σου. Άλλωστε, η ελληνική κρίση των Ελλήνων αφορά επίσης τους διαχειριστές κεφαλαίων και οι τραπεζίτες. Τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία μπορούν μετά βίας να βγάλουν κέρδος, το οποίο προκαλεί στους Γερμανούς αποταμιευτές μεγάλα προβλήματα. Επιπλέον, κάθε λογικός τραπεζίτης καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να λάβει περισσότερα χρήματα: ένα χρεοκοπημένο κράτος που δεν μπορεί ποτέ να αποπληρώσει τα δάνειά του δεν είναι καλός οφειλέτης”.

Όμως, μετά από ατελείωτες διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, η δόθηκε η έγκριση των χρημάτων προς την Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε αυτό να κάνει τη διαφορά μετά από όλα;

Βαρουφάκης: «Δεν νομίζω ότι έτσι. Αν θέλετε να μάθετε πώς τα πράγματα θα πάνε φέτος, απλά πρέπει να δούμε τα τελευταία πέντε χρόνια: οι οικονομικές επιδόσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται».

Άρα, όλα αυτά τα χρήματα ήταν απλά σπατάλη;

Βαρουφάκης: “Κανείς δεν πίστευε ότι ο συμβιβασμός θα έχει κάποια χρησιμότητα, ούτε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ούτε Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν το πίστευε, το ίδιο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ήταν απλά ένα σόου, το οποίο έδειξε ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί. Πετάμε λεφτά, τα οποία παίρνουμε από τους φτωχότερους. Κι επειδή αυτό είναι απογοητευτικό για τους ανθρώπους κάθε χώρας, τα ακροδεξιά κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας ανεβαίνουν. Επωφελούνται από αυτό”.

Τουλάχιστον το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα έχει πέσει…

Βαρουφάκης: “… πέφτει απλά επειδή οι νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι μεταναστεύουν στη Γερμανία. Αν και το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, η απασχόληση δεν αυξάνεται σημαντικά Αυτό είναι καταστροφικό για τις οικονομικές επιδόσεις. Οι επενδύσεις είναι σχεδόν στο μηδέν».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων