Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Βαρύ πλήγμα στην εικόνα των Δημοκρατικών – Κατέρρευσε το σύστημα στις προκριματικές της Αΐόβα

Με πληροφορίες από BBC World News

Η πρώτη ψηφοφορία στις προκριματικές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα μετατράπηκε χθες, Δευτέρα, σε φιάσκο απουσία επίσημων αποτελεσμάτων, κάτι που ώθησε τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς να διεκδικήσει τη νίκη έναντι του μετριοπαθούς Πιτ Μπούτιτζετζ στην κούρσα για να επιλεγεί ο μελλοντικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ

«Αϊόβα, εξέπληξες τη χώρα», είπε χθες το βράδυ ο νεαρός «Δήμαρχος Πιτ», άγνωστος στη διεθνή σκηνή πριν από έναν χρόνο ακόμη, σε μια πολύ επιθετική ομιλία στην οποία δήλωσε «νικητής». «Απόψε μια απίθανη ελπίδα έγινε αναντίρρητη πραγματικότητα», δήλωσε αυτός ο πρώην δήμαρχος μιας μεσαίας πόλης της Ιντιάνα, ο οποίος ελπίζει ότι στα 38 του έκανε την έκπληξη για να αναλάβει την ηγεσία του μετριοπαθούς στρατοπέδου.

Ο Μπέρνι Σάντερς, 78 ετών, κήρυκας της αριστερής πτέρυγας, δήλωσε κι αυτός ότι είχε μια «πολύ πολύ ωραία επιτυχία», όπως το προέλεγαν οι δημοσκοπήσεις σ’ αυτή την πρώτη Πολιτεία που ψηφίζει. «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του δημοσιοποίησε στη διάρκεια της νύκτας τα δικά της μερικά δεδομένα που αφορούσαν το 40% των εκλογικών τμημάτων «εξαιτίας της ανικανότητας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αϊόβα να δημοσιεύσει αποτελέσματα» λόγω ενός τεχνικού προβλήματος.

Τα στοιχεία αυτά φέρουν τον «Μπέρνι» επικεφαλής με 28,62% μπροστά από τον Πιτ Μπούτιτζετζ (25,71%) και τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν (18,42%), η οποία ανήκει επίσης στην αριστερά του κόμματος.

Κακή επίδοση του Μπάιντεν

Ένα από τα κύρια διδάγματα απ’ αυτούς τους αριθμούς, εφόσον επιβεβαιωθούν, είναι η κακή επίδοση του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, 77 ετών, ο οποίος έρχεται μόλις τέταρτος με 15,08% ενώ ήταν επί μήνες στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο.

Τον πέρασε ο Πιτ Μπούτιτζετζ, ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος που έχει ελπίδες να φθάσει στον Λευκό Οίκο, ενώ μάλιστα σε απόσταση αναπνοής πίσω του βρίσκεται μια άλλη μετριοπαθής γερουσιαστής, η Έιμι Κλόμπουτσαρ, η οποία ουδέποτε κατάφερε να «απογειωθεί» σε εθνικό επίπεδο.

«Είμαστε πέραν των προσδοκιών μας», είπε εκφράζοντας την ικανοποίησή της αυτή τη γερουσιαστής των Μεσοδυτικών ΗΠΑ.

Όπως και άλλοι, η Έιμι Κλόμπουτσαρ επρόκειτο να πάρει αμέσως το αεροπλάνο για το Νιού Χαμσάιρ, τη δεύτερη Πολιτεία που θα ψηφίσει, στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ ο επίσημος νικητής της Αϊόβα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

Διότι έξι ώρες μετά την έναρξη των συνελεύσεων, των caucus, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα –όχι πριν από σήμερα, σύμφωνα με ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι οργανωτές έκαναν λόγο για «ανακολουθίες» στη συγκέντρωσή των αποτελεσμάτων και εξηγούσαν πως θέλουν να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία των δεδομένων.

Πάντως διέψευσαν οποιαδήποτε παρατυπία, ενώ το στρατόπεδο του Τραμπ κατηγόρησε αμέσως τους ηγέτες των Δημοκρατικών για απάτη.

Η απογοήτευση ήταν φανερή σε μια χώρα που έχει γνωρίσει και άλλα προβλήματα στη διοργάνωση εκλογών.

«Είναι κρίμα», είπε ο Μόχσεν Ζαρκές, ένας 29χρονος εθελοντής του στρατοπέδου του Σάντερς.

Η ομάδα του Μπάιντεν έστειλε επιστολή στους οργανωτές ζητώντας «εξηγήσεις». «Η εφαρμογή που θα μετέδιδε στο κόμμα τα αποτελέσματα των caucus δεν λειτούργησε, όπως και το τηλεφωνικό σύστημα ασφαλείας», διαμαρτυρήθηκε η ομάδα του Μπάιντεν.

Να ηττηθεί ο Τραμπ

Αυτό το φιάσκο ήρθε να προστεθεί σε ένα ήδη πολύπλοκο σύστημα με περίπου 1.700 «caucus» ή συνελεύσεις όπου οι ψηφοφόροι συγκεντρώνονται για να αναδείξουν τον υποψήφιό τους στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας σε δύο γύρους που διεξάγεται σε ατμόσφαιρα μερικές φορές θυελλώδη.

Από τα χρόνια του 1970, η Αϊόβα, μικρή αγροτική Πολιτεία που είναι χιονισμένη αυτή την εποχή του χρόνου, ξεκινάει τη σεζόν των προκριματικών. Είναι σημαντική επειδή είναι η πρώτη: δεν δίνει παρά λίγους αντιπροσώπους που θα κληθούν τελικά να αναδείξουν τον υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο, όμως ένα καλό αποτέλεσμα ή μια κακή επίδοση μπορεί να αλλάξει τη δυναμική μιας υποψηφιότητας.

Ο Τίμοθι Φόρμανεκ, 45 ετών, είναι ένας ανεξάρτητος που φέτος ψηφίζει Δημοκρατικούς και έχει επιλέξει τον Τζό Μπάιντεν, τον «πιο έμπειρο». «Πιστεύω ότι θα βοηθήσει αληθινά στην ανόρθωση της Αμερικής, κυρίως έπειτα απ’ αυτό που ζούμε εδώ και τριάμισι χρόνια», λέει.

Διότι πέραν των προγραμματικών αποκλίσεων ανάμεσα στην αριστερή πτέρυγα και τους πιο μετριοπαθείς, η βάση των Δημοκρατικών ελπίζει κυρίως να βρει κάποιον ή κάποια που θα είναι ο/η καταλληλότερος/η για να νικήσει στις 3 Νοεμβρίου τον απερχόμενο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Μόνο που δεν έχουν όλοι το ίδιο όραμα γι’ αυτόν τον ιδανικό υποψήφιο.

Για τον Μπρόντι Ντιν, 22 ετών, ο «Μπέρνι» είναι «ο καλύτερος για να υψώσει το ανάστημά του εναντίον της διαφθοράς της κυβέρνησής μας». Αυτός ο ταμίας ενός παντοπωλείου του Ντε Μόιν εκτιμά επίσης την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, αλλά όχι τον Τζο Μπάιντεν.

«Αν ήταν ο Μπάιντεν εναντίον του Τραμπ, θα ψήφιζα τον Τραμπ, επειδή πιστεύω πως ο Μπάιντεν είναι το πρόβλημα του Δημοκρατικού Κόμματος. Εκλέγουμε τα ίδια πρόσωπα τον έναν χρόνο μετά τον άλλον και αυτό είναι αποτυχία», τονίζει.

Ο απερχόμενος πρόεδρος από την πλευρά του κέρδισε με διαφορά τα ρεπουμπλικανικά «caucus» στην Αϊόβα.

Όμως η σκιά του πλανάται στις προκριματικές των Δημοκρατικών: ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης πριν αθωωθεί σχεδόν σίγουρα αύριο, Τετάρτη, στη δίκη του με ερώτημα την καθαίρεσή του.

Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, έχει συγκεντρώσει τους εκλογικούς του πόρους σε Πολιτείες που ψηφίζουν αργότερα και δίνουν πολλούς αντιπροσώπους ενόψει του χρίσματος.

«Χωρίς αντίπαλο» ο Τραμπ στην Αϊόβα

Τη νίκη, και μάλιστα με διαφορά, της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα, κατέκτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τη δικαστική του περιπέτεια, την ώρα που αντίστοιχη διαδικασία στο αντίπαλο στρατόπεδο εξελίχθηκε σε «φιάσκο» λόγω της τεράστιας καθυστέρησης στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται πως θα είναι -με τεράστια διαφορά- ο νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα για την ανάδειξη του υποψήφιου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μετέδωσαν το CNN και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, αφού συνάντησε πρακτικά μηδενική αντίσταση.

Οι δύο μάλλον άγνωστοι αντίπαλοι του Τραμπ στην εσωκομματική διαδικασία στην πολιτεία μετά βίας εξασφάλισαν ο καθένας το 1% των ψήφων, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The New York Times, που σημειώνει ότι έχουν ήδη γίνει γνωστά τα αποτελέσματα από τα περισσότερα εκλογικά κέντρα.

Αρκετές πολιτειακές οργανώσεις των Ρεπουμπλικάνων έχουν ήδη ακυρώσει τις αντίστοιχες διαδικασίες που θα οργανώνονταν φέτος, εξαιτίας της μεγάλης υποστήριξης που απολαμβάνει ο πρόεδρος μεταξύ των μελών τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων