Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Ευγενίδης
“Δεν βάζω πλάτη σε κανένα κόμμα, βάζω πλάτη για τον τόπο, όπως επιβάλλει ο ρόλος μου, και προς την κατεύθυνση αυτή αγωνίζομαι με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την φιλοευρωπαϊκή πορεία του τόπου”. Αυτή η βαρυσήμαντη φράση που ειπώθηκε σε συζήτηση του ΠτΔ με Έλληνες δημοσιογράφους συμπυκνώνει τη γενικότερη στρατηγική του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που αποτυπώθηκε και στην επίσκεψή του στο Βερολίνο. Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος επιμένει πως δεν ήρθε στη Γερμανία για να απλώσει “χείρα επαιτείας” στους εταίρους μας, αλλά αντίθετα διατρανώνει πως θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, την ώρα που η εφημερίδα Bild επιτίθεται εκ νέου στην Ελλάδα με το επιχείρημα πως “εκβιάζει” μέσω του προσφυγικού για οικονομικές παραχωρήσεις. Πλην όμως, θα πρέπει να υπάρξει και αντίπραξη από την πλευρά των εταίρων και τότε θα μπορεί λέγεται εν τη πλήρει εκτάσει του η φράση pacta sunt servanda.
Συζήτηση με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αποστροφές είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανιζόμενος μεν ικανοποιημένος από το επίπεδο των επαφών του στη γερμανική πρωτεύουσα με κορυφαίους παράγοντες, πλην όμως και ανήσυχος για τις προοπτικές της Ευρώπης, με αιχμή του δόρατος κυρίως τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό, αλλά και ως προς την αναλογιά δημοσιονομικής πειθαρχίας-ανθρωπιστικών αξιών της Ευρώπης.
“Η Ελλαδα ολο αυτο το διαστημα, σε ορισμένες περιπτώσεις με δική της ευθύνη, αλλά κυρίως από παρεξηγήσεις που δεν τις θεωρώ και τόσο αθώες είχε δώσει μια διαφορετική εικόνα για το πώς έφτασε ως εδω. Περίπου, θεωρήθηκε πως η πορεία προς τα Μνημόνια ήταν μια πορεία που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα λάθη της Ελλάδας. Η κρίση του 2008 ήταν παγκόσμια, όχι ελληνική και βρήκε την Ευρώπη ανέτοιμη να τη διαχειριστεί. Αποδόθηκε στην Ελλάδα η αποκλειστική ευθύνη για την πορεία της, το πρώτο πρόγραμμα επεβλήθη με μια ταχύτητα που έδειξε πως ούτε η Ευρώπη ήταν έτοιμη για να διαχειριστεί την κρίση”, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
“Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ψήφισε προευρωπαϊκά κόμματα. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στην Ευρώπη”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως παρά το γεγονός πως η Ελλάδα διέρχεται μιας κρίσης που έχει προσλάβει ανθρωπιστικές διαστάσεις, επιμένει εντούτοις στη μεταρρυθμιστική οδό.
“Δεν ήρθα εδώ για να απλώσω χέρι επαιτείας υπέρ της Ελλάδος. Εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά και οι Ευρωπαίοι πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους”, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. “Επίσης, στο προσφυγικό, η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί, με πρώτο το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, βεβαίως υπό ελληνική ηγεσία αναφορικά με το τι σημαίνει διαχείριση των συνόρων. Συνεπώς, κοινές περιπολίες με την Τουρκία αποκλείονται. Πρέπει όμως και η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ιδίως ως προς το ζήτημα των οικονομικών μεταναστών. Συνεργάζονται ενίοτε οι τουρκικές λιμενικές αρχές με τους δουλεμπόρους και έχουμε αποδείξεις που παρουσίασε και ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής και από τα φυλάκιά μας στα νησιά”, προσέθεσε ο κ. Παυλόπουλος.
“Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, τα πράγματα θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα λόγω της εμφυλιακής σύγκρουσης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών. Πρέπει να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος”, εκτίμησε ο ΠτΔ.
“Δεν είναι πραγματικοί Ευρωπαίοι εκείνοι που μπορούν να αντέξουν την πολιτική της λιτότητας. Πραγματικοί Ευρωπαίοι είναι αυτοί που μπορούν να διαχειστούν σημαντικά προβλήματα με γνώμονα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Δεν είναι ακριβής η εικόνα που κάποιοι έδωσαν στη Γερμανία για τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός διδάσκει ανθρωπισμό σε μια Ευρώπη που πάνε να κυριαρχήσουν φοβικά σύνδρομα που θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την ύπαρξή της”, ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Παυλόπουλος.