Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ως «προαπαιτούμενο» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη χθεσινή σύνοδο.
Συγχρόνως τόνισε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να διατηρήσει την την όρεξη της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που καλώς έχει δείξει από το καλοκαίρι, τονίζοντας όμως ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά να γίνει». Οσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το θέμα δεν τέθηκε ποτέ από την ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενώ σε σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει ισοδύναμα μέτρα όταν τα φέρει προς συζήτηση η ελληνική πλευρά. Σίγουρα αυτό θα έπρεπε να προκαλέσει αρκετές ερωτήσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας καθώς εάν δεν συζητήθηκε και δεν ζητήθηκε από τους εταίρους μας σαν μέτρο που θα έπρεπε να προστεθεί στο Μνημόνιο, τότε για ποιο λόγο η Κυβέρνηση το έθεσε επί τάπητος; Μήπως επειδή θέλει να πληρώσουν και οι ‘ολιγάρχες’ αυτήν την φορά; Μα οι οικογένεις που στέλνουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο είναι το σύστημα που θέλει να χτυπήσει ο Κ. Τσίπρας; Ή μήπως είναι το μένος που δείχνουν για οτιδήποτε ιδιωτικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, και το οποίο τους οδηγεί σε ιδεοληψίες και χαιρεκακίες;
Όπως έχει γίνει αντιληπτό από όλους μας, σε αυτό το σημείο που φθάσαμε οπρώτος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι το πρώτο σετ με μέτρα που αποφασίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή –και θα ξεκλειδώσει τη δόση των 2 δισ.– να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Οκτωβρίου. Πάνω σε αυτήν την βάση ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως ‘’η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα και κάλεσε την κυβέρνηση να υπερψηφίσει την πρώτη λίστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα’’.Τώρα όσον αφορά Εurogroup υπερθεματίζουν ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς αμέσως μετά οι ελληνικές Αρχές με τους Θεσμούς θα πρέπει να συμφωνήσουν και σε ένα ακόμη πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων το οποίο σχετίζεται με την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο πακέτο αναμένεται να περιληφθούν και οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα θέματα των διοικήσεων των τραπεζών. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δεν μπορεί να περιμένει η ελληνική πλευρά να “πέσουν” φρέσκα λεφτά στις τράπεζες, αν δεν έχουν λυθεί τα θέματα διοίκησης των τραπεζών».
Ετσι έως τα μέσα Νοεμβρίου περίπου,η ελληνική κυβέρνηση καλείται να έχει ολοκληρώσει δύο σετ προαπαιτούμενων, την πρώτη αξιολόγηση αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Παραδόξως είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι από το καλοκαίρι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σε καλό δρόμο, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος.
Παρ’ όλη τη σημασία που έδωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως «προαπαιτούμενο» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κοινοτικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι ακόμα και αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να προχωρήσει αν εφαρμόζονταν μέτρα για τη διοίκηση των τραπεζών και του χρηματοοικονομικού τομέα.
Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, ο στόχος της κυβέρνησης είναι ακόμα πιο φιλόδοξος και από αυτόν που έθεσε το Εurogroup, καθώς ευελπιστούν να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και μετά να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ετσι θα είναι πιο θετικό το επενδυτικό περιβάλλον και θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή και από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά το χρονικό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω είναι ασφυκτικό.
Κατά τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την καταβολή των δόσεων που θα εξασφαλίσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σε σχέση με το χρέος, ο πρόεδρος του Εurogroup επεσήμανε ότι ο μόνος τρόπος να ανοίξει η συζήτηση για την εξυπηρέτησή του είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση και όχι το αντίθετο.