Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Από την απαίτηση για συνταγματικές αλλαγές μέχρι την άσκηση πιέσεων για ενότητα στη διαιρεμένη χώρα και αναμόρφωση της βασιλικής οικογένειας, ο νέος μονάρχης της Ταϊλάνδης βάζει μια δυναμική σφραγίδα στην έναρξη της διακυβέρνησής του.
Ο βασιλιάς Maha Vajiralongkorn έχει καταστήσει σαφές στους κυβερνώντες στρατηγούς της χώρας ότι δεν θα μείνει στο παρασκήνιο ως συνταγματικά συμβολικό πρόσωπο από τότε που ανέλαβε το θρόνο το Δεκέμβριο, από τον πατέρα του που εν πολλοίς αντιμετωπίστηκε από τους Ταϊλανδούς ως ημίθεος.
Αυτή η δυναμική παρουσία του νέου ηγεμόνα έχει σημασία για την Ταϊλάνδη, καθώς πρόκειται για μια χώρα όπου οι σχέσεις μεταξύ της μοναρχίας, του στρατού και των πολιτικών καθορίζουν για αρκετά χρόνια τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ασίας και της παλαιότερης περιφερειακής συμμάχου της Αμερικής.
Παράλληλα, να σημειωθεί ότι τα προγνωστικά από κάποιους ειδικούς αναλυτές που έκαναν λόγο για μια ταραγμένη βασιλική μετάβαση έχουν αποδειχθεί λανθασμένα – τουλάχιστον για την ώρα.
«Η Αυτού Μεγαλειότης του έχει αποδείξει ότι είναι πολύ έμπειρος στη διαχείριση της χούντας και του στρατού», ανέφερε ο ακαδημαϊκός Paul Chambers στο Ινστιτούτο Θεμάτων Νοτιοανατολικής Ασίας, στη Chiang Mai.
Επιπλέον, κανένας από αυτούς που υπηρετούν ή πρώην υπάλληλοι, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, βουλευτές, διπλωμάτες ή αναλυτές που έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν διαβλέπουν κάποια άμεση απειλή για την ισορροπία δυνάμεων στην Ταϊλάνδη.
Από την άλλη πλευρά, με επικρεμάμενη την ποινή φυλάκισης για οποιονδήποτε κριθεί ένοχος για προσβολή της μοναρχίας, λίγοι είναι εκείνοι οι Ταϊλανδοί που σχολιάζουν ανοιχτά για βασιλικά ζητήματα.
Κατόπιν ερωτήματος στην προσπάθεια να υπάρξει μια απάντηση για αυτό το ζήτημα, επίσημος εκπρόσωπος του παλατιού αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το ίδιο έπραξε και ένας ακόμα κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το σίγουρο είναι πως οι ισορροπίες στην Ταϊλάνδη είναι ευαίσθητες και οποιαδήποτε δυναμική προέλθει από κάποιο επιμέρους κέντρο εξουσίας, είτε από το στρατιωτικό καθεστώς, είτε από τον βασιλιά, αλλά ακόμα ακόμα και από την πολιτική ελίτ, δύναται ανά πάσα στιγμή να επιφέρει την αντίδραση κάποιου άλλου.
Πηγή:Reuters