Η Βάσω Κιντή υπήρξε ένα από τα πιο σοβαρά πρόσωπα που υποστήριξαν το Ποτάμι κατά την ίδρυση του και υπήρξε υποψήφια του κόμματος στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Κατά συνέπεια, η γνώμη της για τη μετέπειτα πορεία του κόμματος έχει ιδιαίτερη αξία.
Σχολιάζοντας πρόσφατες τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, η κ. Κιντή σημειώνει σήμερα μέσω του Facebook:
-Πρόσωπα αντί πολιτικής
Σε συνέντευξή του σε περιφερειακά ραδιόφωνα ο Σταύρος Θεοδωράκης σκιαγραφεί το πώς θα πολιτευτεί το Ποτάμι το επόμενο διάστημα. Σε ερώτηση περί κυβερνητικών συνεργασιών απαντά:
«…εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην παίξουμε με τους όρους του παλιού συστήματος, δηλαδή είμαστε αποφασισμένοι όταν έρθει εκείνη η ώρα όπως λες κι εσύ να τους πούμε παιδιά πρέπει να κάνουμε μία συμφωνία για τα πρόσωπα και μία συμφωνία για τις θέσεις. Πρόσεξες την ιεράρχηση που έκανα;»
Εγώ την πρόσεξα. Πρώτα τα πρόσωπα, μετά η πολιτική και οι θέσεις. Στα πρόσωπα εστιάζει πάλι όταν μιλά για τα κόμματα:
«Υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι είναι επικίνδυνοι με αυτά που λένε και υπάρχουν άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι πατάνε στα πόδια τους και πιστεύω ότι μπορούν να βρουν μια περπατησιά λογική. Και το αντίστοιχο πράγμα υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία.»
Σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφή για τον τόπο, ο Σ.Θ απαντά: «Ποιος ΣΥΡΙΖΑ;»
Υπάρχουν, μας λέει, ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ «οι οποίοι είναι αλλού γι’ αλλού» αλλά υπάρχουν και άνθρωποι λογικοί στο ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως να μας πει ποιοι είναι; Ποιοι καταδίκασαν τις Σκουριές, την Κερατέα, την ανυπακοή στα πανεπιστήμια ή στους δήμους; Είναι ο Σταθάκης και ο Δραγασάκης οι οποίοι μετά από 5 χρόνια ανερμάτιστων προτάσεων για τα οικονομικά, καταστροφολογίας, κινδυνολογίας, παραπλάνησης και μαξιμαλισμών, ανακάλυψαν και αυτοί, μετά τον Σαμαρά και τον Κουβέλη, την επαναδιαπραγμάτευση, την απόσυρση, την επιμήκυνση και το πάγωμα του χρέους;
Ή τόσον καιρό ήταν ανίδεοι, αστοιχείωτοι και ανίκανοι (άρα μήπως δεν είναι άξιοι/ικανοί να αναλάβουν υπουργεία;) ή μας κορόιδευαν και εξακολουθούν να μας κοροϊδεύουν όλους χοντρά (σε αυτή την περίπτωση είναι άξιοι;)
Στόχος του Σ.Θ είναι, μάς λέει, να φέρει μπροστά τα σοβαρά πρόσωπα σε όλα τα κόμματα:
«Το θέμα είναι να ανανεώσουμε και τα ήδη υπάρχοντα παλιά κόμματα, να υπάρξει δηλαδή μια συνωμοσία του καλού που θα επιτρέψει και σε σοβαρούς ανθρώπους στο ΣΥΡΙΖΑ να πάνε μπροστά, σοβαρούς ανθρώπους στη Νέα Δημοκρατία να πάνε καλά. Δηλαδή εγώ και ίσως δεν πρέπει να το λέω, γιατί είμαι Αρχηγός ενός άλλου κόμματος, θέλω μια καλύτερη Νέα Δημοκρατία, θέλω έναν καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ.»
Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το Ποτάμι θα κατέληγε να βάζει ο Σταύρος φωτοστέφανο στους καλούς ανθρώπους.
Τέλος, παρότι ο Σ.Θ υποστήριξε πως δεν θέλει να γίνει παιδονόμος του Σαμαρά ή του Τσίπρα, φοβάμαι ότι δεν θα το αποφύγει αν ακολουθήσει τη νέα, δική του, εκδοχή του 4-2-1 που περιέγραψε (“Εμείς λοιπόν πιστεύουμε στο 7-0-0 κι όχι στο 4-2-1”):
Τα μέλη της κυβέρνησης, μάς λέει, θα επιλέγονται από κοινού από αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή την Κυβέρνηση. «Βεβαίως σεβόμενοι τα ποσοστά των κομμάτων … Δε λέω ότι θα υποχρεώσεις τον πρώτο να υπακούσει σε ότι του λες, αλλά δε θα γίνει ότι εσύ πάρε το Υπουργείο Εμπορίου βάλε έναν δικό σου κουζουλό, εγώ θα πάρω το Υπουργείο Ανάπτυξης και θα βάλω τον δικό μου κουζουλό, γιατί έτσι δε θα γίνει Κυβέρνηση.»
Δηλαδή, η κυβέρνηση θα γίνεται, κατ’ αρχήν και κατ’ αρχάς, από πρόσωπα για τα οποία το Ποτάμι θα κάνει τον παιδονόμο βάζοντας κατά περίπτωση βέτο. Πάλι θα μοιράσουνε τις θέσεις αλλά αυτή τη φορά «αξιοκρατικά». Ποια θα είναι τα κριτήρια για τα πρόσωπα δεν λέει. Πάντως δεν φαίνεται να είναι οι απόψεις τους για την πολιτική αφού αυτή μπαίνει ρητά σε δεύτερη μοίρα. Αναρωτιέμαι όλα αυτά στο Ποτάμι συζητούνται και αποφασίζονται συλλογικά;