Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Βαθαίνει η κρίση στα Σκόπια

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

H ΠΓΔΜ δήλωσε την Κυριακή ότι η αστυνομία της είχε εξουδετερώσει μια ομάδα αλβανόφωνων «τρομοκρατών» σε μια ολοήμερη ένοπλη σύγκρουση που άφησε πίσω της τουλάχιστον 22 νεκρούς, σε μια περίοδο βαθιάς πολιτικής κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία.

Το ΝΑΤΟ, το οποίο έσωσε την ΠΓΔΜ από το χείλος του εμφυλίου πολέμου το 2001, ζήτησε να διεξαχθεί μια «διαφανής έρευνα» για το τι συνέβη όταν βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί μπήκαν σε μια κατεξοχήν αλβανική γειτονιά στη βόρεια πόλη του Κουμάνοβο, νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οκτώ αστυνομικοί και 14 μέλη μιας «ένοπλης ομάδας» σκοτώθηκαν στη μάχη που ακολούθησε, περιγράφοντας τους ενόπλους ως πρώην επικεφαλής των ανταρτών από το γειτονικό Κόσοβο.

HTML tutorial

Η αστυνομία από την πλευρά της είπε, ότι οι ένοπλοι σχεδίαζαν να επιτεθούν εναντίον στρατιωτικών και κρατικών στόχων αυτό το μήνα, την περίοδο δηλαδή που μια πολιτική κρίση προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση και απειλεί να κορυφωθεί σε μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης στις 17 Μαΐου.

Έτσι, εκρήξεις και πυροβολισμοί ταρακούνησαν για τα καλά το Κουμάνοβο μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, υπενθυμίζοντας τις συγκρούσεις του 2001. Τότε, το ΝΑΤΟ μεσολάβησε με μια ειρηνευτική συμφωνία και μερικοί από τους αλβανόφωνους αντάρτες εισήλθαν στην κυβέρνηση. Εντούτοις, οι εντάσεις παραμένουν, ενισχυμένες από τη φτώχεια, την απομόνωση και τον αργό ρυθμό της ενσωμάτωσης στη Δύση. Χθες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε έκκληση για ηρεμία και μια «διαφανή έρευνα για να διαπιστώσει τι συνέβη».

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι, του οποίου τα εννέα χρόνια εξουσίας απειλούνται από τους ισχυρισμούς περί τηλεφωνικών υποκλοπών και κατάχρησης της εξουσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε ότι κάποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν στο Κουμάνοβο είχαν πολεμήσει «στη Μέση Ανατολή».

«Δεν πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ Σκοπίων και Αλβανίας, αλλά για μια σύγκρουση μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν το κακό για το κράτος και αυτών που το στηρίζουν», είπε σε μια ζωντανή τηλεοπτική ομιλία του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, όταν η αστυνομία κήρυξε τη λήξη της επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ ορισμένοι από αυτούς οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με χειροπέδες.

Πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι ελπίζουν πως το δράμα θα προτρέψει τους ηγέτες «να συνέλθουν και να αρχίσουν τον διάλογο για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης».

Πηγή
Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων