Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Αιγυπτιακό δικαστήριο αποφάσισε την επιβολή της θανατικής ποινής για τον Μόρσι και 106 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σε συνδυασμό με μια μαζική απόδραση από τις φυλακές το 2011. Η τελική απόφαση αναμένεται στις 2 Ιουνίου.
Με τη ροή των γεγονότων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους τη Δευτέρα σχετικά με τις θανατικές ποινές που προβλέπονται για τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και άλλους ισλαμιστές, ενώ η Τουρκία προειδοποίησε για αναταραχές στη Μέση Ανατολή, εφόσον οι ποινές εκτελεστούν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία εφέσεων για τις θανατικές ποινές, ενώ κάλεσε να γίνουν δράσεις που θα προωθούν το κράτος δικαίου.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η πρακτική της Αιγύπτου να διενεργεί μαζικές δίκες και να επιβάλλει μαζικές ποινές είναι άδικη και συχνά χρησιμοποιείται κατά μελών της αντιπολίτευσης ή μη-βίαιους ακτιβιστές.
«Ανησυχούμε βαθύτατα για μία ακόμη διαφαινόμενη μαζική καταδίκη σε θάνατο από ένα αιγυπτιακό δικαστήριο για περισσότερους από 100 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Μόρσι», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεφ Ράθκι σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.
Στην Άγκυρα, ο προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή θα βυθιστεί στο αδιέξοδο των αναταραχών, αν η Αίγυπτος δεν αποφύγει τις μαζικές εκτελέσεις. Συγκεκριμένα, ο Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι οι ποινές ήταν μια «παραβίαση της δικαιοσύνης» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ταχθεί πιο έντονα εναντίον τους. «Το θέμα απαιτεί καθολική προσοχή. Οι εντολές εκτέλεσης και η υλοποίησή τους θα ωθήσει τη Μέση Ανατολή σε ατέρμονες αναταραχές», είπε στους δημοσιογράφους. «Η Τουρκία θα συνεργαστεί με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά τις ποινές, και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι υποστηρικτής του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, και οι σχέσεις του με την Αίγυπτο έχουν επιδεινωθεί από τότε που ο στρατός ανέτρεψε τον Μόρσι το 2013. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των πρώην περιφερειακών συμμάχων διακόπηκαν αφότου ο Ερντογάν κατηγόρησε επανειλημμένα τη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση για πραξικόπημα.
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, ένας μη ταυτοποιημένος Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση στο Κάιρο δεν έμεινε έκπληκτη από τις παρατηρήσεις της Τουρκίας. «Το σημερινό καθεστώς στην Τουρκία είναι μια αντανάκλαση των ιδεών της τρομοκρατικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τις ισλαμιστικές ομάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή έχει βλάψει τις σχέσεις της Άγκυρας με άλλους περιφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Λιβύης, από το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης πριν από τέσσερα χρόνια.
Πηγή
Reuters