Ο υπουργός ενέργειας του ψευδοκράτους Χακάν Ντιντσουρέκ, δηλώνει πως οι τουρκοκύπριοι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους στην Κύπρο.
Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ο Νταβούτογλου δήλωσε σε ημερίδα στην Κωνσταντινούπολη πως «όλοι θα κερδίσουν» αν οι Κύπριοι και των δύο κοινοτήτων «αποδεχτούν» ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει «σε όλες τις πλευρές». Την Παρασκευή ο υπουργός ενέργειας του ψευδοκράτους, όμως μίλησε σε εντονότερους τόνους, βάζοντας κόκκινη γραμμή στο ζήτημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων στο φυσικό πλούτο της Κύπρου.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε βήματα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στον πλούτο που υπάρχει στο νησί, αλλά και γύρω από αυτό» ήταν η δήλωση του υπουργού Ντιντσουρέκ.
Από τη μία το καρότο, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να κλείνει το μάτι, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι ο κύριος καταναλωτής του φυσικού αερίου της Κύπρου και από την άλλη οι σκληροί τόνοι από πλευράς τουρκοκυπρίων πως είναι κόκκινη γραμμή για αυτούς η μη παράδοση των δικαιωμάτων τους.
Βέβαια κανείς δεν αντιλέγει πως ο πλούτος του νησιού ανήκει σε όλους τους Κύπριους. Με ποιους όρους όμως θα τον εκμεταλλευτούν οι δύο κοινότητες από κοινού όταν ακόμη το νησί είναι πλήρως διαχωρισμένο; Στις ανακοινώσεις του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου είχε ανακοινωθεί πως θεωρούν τον φυσικό πλούτο της χώρας, κτήμα κάθε κύπριου πολίτη και πως μετά την επίλυση του Κυπριακού δε θα μπορούσε να γίνει κανένας διαχωρισμός.
Ως αντίδραση στις τούρκικες προκλήσεις η Κυπριακή Δημοκρατία διέκοψε τις συνομιλίες της με το ψευδοκράτος αναφορικά στο Κυπριακό. Ο Ντιντσουρέκ κατηγορεί πλέον τη Λευκωσία για τη διακοπή των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων δηλώνοντας ότι παραμένουν ανοιχτοί τείνοντας «το χέρι για την ειρήνη».
Δεν είχαμε δυσκολευτεί ιδιαίτερα να αποκωδικοποιήσουμε το σχέδιο των Τουρκικών προκλήσεων, ενώ σε προηγούμενο άρθρο μου σημείωνα πως περιμένουμε η διαρκής κλιμάκωση της έντασης να οδηγήσει σε κάποιου τύπου συνομιλίες με διπλωματικά οφέλη για την Τουρκία. Ήδη με τις δηλώσεις των Νταβούτογλου και Ντιντσουρέκ έχουμε πλέον και την ατζέντα αυτών των συνομιλιών, στις οποίες η Λευκωσία αρνείται πεισματικά να μπει.