Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

BBC: Η Ασία αντεπιτίθεται με εμπορικό οργανισμό που καλύπτει το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας

Δεκαπέντε χώρες έχουν σχηματίσει τον μεγαλύτερο εμπορικό συνασπισμό στον κόσμο, καλύπτοντας σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας. Η Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP) αποτελείται από 10 χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Το σύμφωνο θεωρείται ως επέκταση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή.

Η συμφωνία αποκλείει τις ΗΠΑ, οι οποίες αποχώρησαν από ένα ανταγωνιστικό εμπορικό σύμφωνο Ασίας-Ειρηνικού το 2017. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε τη χώρα του από την εταιρική σχέση Trans-Pacific (TPP) λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία RCEP άρχισαν το 2012 και τελικά υπογράφηκε την Κυριακή στο περιθώριο μιας συνάντησης του Συνδέσμου Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean).

Η σημασία

Το RCEP δεν είναι τόσο ολοκληρωμένο και δεν μειώνει τα τιμολόγια τόσο βαθιά όσο ο διάδοχος του TPP. Αλλά πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το τεράστιο μέγεθος του RCEP το καθιστά πιο σημαντικό.

“Η ένταξή της περιλαμβάνει μια μεγαλύτερη ομάδα εθνών, που αντικατοπτρίζει κυρίως την ένταξη της Κίνας, η οποία αυξάνει σημαντικά το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των μελών του RCEP”, δήλωσε ο Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγος της Ασίας-Ειρηνικού για την αναλυτική εταιρεία IHS Markit.

Ενώ η Κίνα έχει ήδη μια σειρά διμερών εμπορικών συμφωνιών, είναι η πρώτη φορά που υπέγραψε ένα περιφερειακό πολυμερές εμπορικό σύμφωνο.

Γιατί οι χώρες δημιουργούν τον οργανισμό;

Οι ηγέτες ελπίζουν ότι το σύμφωνο θα συμβάλει στην τόνωση της ανάκαμψης από την πανδημία του κοροναϊού.

“Υπό τις τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες, το γεγονός ότι το RCEP έχει υπογραφεί μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων φέρνει μια ακτίνα φωτός και ελπίζει εν μέσω των σύννεφων”, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκεάνγκ.

Μακροπρόθεσμα, ο κ. Λι περιέγραψε τη συμφωνία ως «νίκη της πολυμέρειας και του ελεύθερου εμπορίου». Η Ινδία ήταν επίσης μέρος των διαπραγματεύσεων, αλλά αποσύρθηκε πέρυσι λόγω ανησυχιών ότι οι χαμηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να βλάψουν τους τοπικούς παραγωγούς.

Οι υπογράφοντες τη συμφωνία δήλωσαν ότι η πόρτα παρέμεινε ανοιχτή για να συμμετάσχει η Ινδία στο μέλλον. Τα μέλη του RCEP αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και αντιπροσωπεύουν το 29% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Το νέο μπλοκ ελεύθερων συναλλαγών θα είναι μεγαλύτερο από τη Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το RCEP

Το RCEP αναμένεται να εξαλείψει μια σειρά δασμών στις εισαγωγές εντός 20 ετών.

Περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την πνευματική ιδιοκτησία, τις τηλεπικοινωνίες, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις επαγγελματικές υπηρεσίες. Αλλά είναι πιθανό οι νέοι “κανόνες καταγωγής” – που ορίζουν επίσημα από πού προέρχεται ένα προϊόν – να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση.

Ήδη πολλά κράτη μέλη έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (FTA) μεταξύ τους, αλλά υπάρχουν περιορισμοί. “Οι υπάρχουσες ΣΕΣ μπορεί να είναι πολύ περίπλοκες στη χρήση σε σύγκριση με το RCEP”, δήλωσε η Ντέμπορα Έλμς από το Κέντρο Εμπορίου της Ασίας.

Οι επιχειρήσεις με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενδέχεται να αντιμετωπίζουν τιμολόγια ακόμη και εντός μιας ΣΕΣ επειδή τα προϊόντα τους περιέχουν εξαρτήματα που κατασκευάζονται αλλού.

Ένα προϊόν που κατασκευάζεται στην Ινδονησία και περιέχει εξαρτήματα της Αυστραλίας, για παράδειγμα, ενδέχεται να αντιμετωπίζει τιμολόγια αλλού στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της ASEAN.

Σύμφωνα με το RCEP, τα μέρη από οποιοδήποτε κράτος μέλος θα αντιμετωπίζονται ισότιμα, κάτι που θα μπορούσε να δώσει στις εταιρείες των χωρών RCEP ένα κίνητρο να αναζητήσουν εντός της εμπορικής περιοχής τους προμηθευτές.

Ποιοι επωφελούνται;

Το Peterson Institute for International Economics εκτιμά ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο εθνικό εισόδημα κατά 186 δισ. Δολάρια ετησίως έως το 2030 και να προσθέσει 0,2% στην οικονομία των κρατών μελών της. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι πιθανό να ωφελήσει την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα περισσότερο από άλλα κράτη μέλη.

“Τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας ενδέχεται να είναι οριακά μόνο για τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες δυναμικές συναλλαγών και δασμών για τη Βορειοανατολική Ασία”, δήλωσε ο Nick Marro στο Economist Intelligence Unit (EIU).

Αλλά θα μπορούσε να είναι κάποια στιγμή προτού κάποια χώρα δει τα οφέλη, επειδή έξι έθνη της Asean και τρία άλλα έθνη πρέπει να το επικυρώσουν πριν τεθεί σε ισχύ. Ο κ. Μάρο πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι μια αργή διαδικασία.

“Η επικύρωση πιθανότατα θα είναι δύσκολη στα εθνικά κοινοβούλια, λόγω τόσο του αντι-εμπορίου όσο και του αντι-Κίνας συναισθήματος”, πρόσθεσε.

BBC: Asia-Pacific countries form world’s largest trading bloc
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων