Σε ολόκληρη την Ευρώπη όλοι οι πολίτες περιμένουν να δουν αν θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές εκτός συνόρων.
Πολλές χώρες αυτήν τη στιγμή απαγορεύουν ή αποθαρρύνουν έντονα τα ταξίδια στο εξωτερικό για λόγους που δεν συντρέχουν βασική ανάγκη και φυσικά οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξη.
Με τίτλο «Περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν» το BBC αναφέρεται στην Ελλάδα και την εξάρτηση της χώρας μας από τον τουρισμό.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και θέλουν να ανοίξουν τη χώρα στους ξένους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν να επιδείξουν πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid.
Καθώς τα περιστατικά κοροναϊού εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η κατάσταση είναι αβέβαιη, υπογραμμίζει, ωστόσο, το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι ο Απρίλιος σηματοδοτεί συνήθως την αρχή της τουριστικής περιόδου για τους ιδιοκτήτες σκαφών στις αποβάθρες μαρίνων στην Αθήνα. Τα πράγματα είναι όμως σε αναμονή λόγω της πανδημίας, τονίζεται.
«Καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ετοιμάζουμε τα σκάφη για να έρθουν οι τουρίστες», δήλωσε στο BBC ο Ευγένιος Θεοδωρίδης του οποίου η ομάδα ενοικιάζει καταμαράν και σκάφη για ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Οι πελάτες τους προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Νότια Αφρική.
«Θα είμαστε έτοιμοι όταν ανοίξουν τα σύνορα και μπορούμε να καλωσορίσουμε όλους τους επισκέπτες σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Το BBC αναφέρεται επίσης στην επίσημη ημερομηνία που έχει οριστεί για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στα μέσα Μαΐου, για το οποίο ο κ. Θεοδωρίδης σχολιάζει πως δεν είναι σαφές πόσες χώρες θα είναι έτοιμες να επιτρέψουν τα ταξίδια ως τότε. «Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς», είπε χαρακτηριστικά.
«Πολλά έθνη πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα προκειμένου να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ταξιδέψουν», συνέχισε. Προς το παρόν, όπως είπε, είναι πολύ δύσκολο να προγραμματιστεί οτιδήποτε.
Ενώ τα κρούσματα κοροναϊού φαίνεται να μειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά μέρη της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αύξηση των λοιμώξεων. Παράλληλα υπάρχουν ακόμα σε ισχύ σκληροί περιορισμοί στην Ελλάδα, παρατηρεί το BBC. Στο κέντρο της Αθήνας, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα τουριστικά καταστήματα παραμένουν κλειστά.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη χώρα μας κυριαρχεί ένα αίσθημα απογοήτευσης καθώς η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας.
Ο εμβολιασμός των εργαζομένων
Η Ελλάδα σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα ηγήθηκε της πρότασης για την υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση των ξένων επισκεπτών.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πιστεύει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πολύ σημαντικά για να κάνουν τους πάντες να «αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς», ώστε να μπορούν να έρθουν και να δουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ συζητά σχέδια για ένα κοινό ψηφιακό πάσο που θα δείχνει εάν οι επισκέπτες έχουν εμβολιαστεί, έχουν κάνει τεστ ή έχουν αντισώματα του ιού.