Μετά από μήνες έπειτα από την αντιπαράθεση που προκλήθηκε γύρω από τον Γκάρι Λίνεκερ, η διοίκηση του BBC έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για τους παρουσιαστές και τους εργαζομένους του δικτύου, επιχειρώντας να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ αμεροληψίας και ελευθερίας της έκφρασης, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε μετά την απόφαση του βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα να παγώσει τη συνεργασία του με τον πρώην ποδοσφαιριστή και επί δεκαετίες παρουσιαστή Γκάρι Λίνεκερ, εξαιτίας κριτικής που άσκησε ο τελευταίος στη βρετανική κυβέρνηση με αναρτήσεις του στο Τwitter (νυν Χ).
Ο 62χρονος Λίνεκερ, πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας και για τα τελευταία 20 χρόνια παρουσιαστής της «πιο διάσημης ποδοσφαιρικής εκπομπής στον κόσμο», Match Of The Day, όπως την χαρακτηρίζει το ίδιο το BBC, σε κάποιες από τις αναρτήσεις του τόνισε ότι η συντηρητική κυβέρνηση των Τόρις χρησιμοποιούσε ρητορική της περιόδου των Ναζί για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Τότε, η αναστολή συνεργασίας προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση και κοινωνική κατακραυγή, με κάποιους να μιλούν για φίμωση του Λίνεκερ, με εκκλήσεις που έφτασαν μέχρι για την παραίτηση του γενικού διευθυντή του BBC Τιμ Ντέιβι.
Για να αιτιολογήσει τότε την απόφασή της η διοίκηση του βρετανικού δικτύου είχε επικαλεστεί το καθήκον ουδετερότητας με το οποίο δεσμεύεται, όπως και όλοι οι δημοσιογράφοι του βρετανικού κολοσσού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Είναι παραβίαση των εσωτερικών μας κανονισμών», ανέφερε τότε ο βρετανικός φορέας.
Μετά από λίγες μέρες, ο Λίνεκερ επανήλθε στο δίκτυο.
Περί αμεροληψίας του BBC
Αν και ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας είναι δεσμευμένος να είναι πολιτικά αμερόληπτος, αλλά έχει αντιμετωπίσει κριτική από τους Τόρις και τους Εργατικούς σχετικά με το πόσο ουδέτερος είναι στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιούνται από προβεβλημένους παρουσιαστές για να κάνουν γνωστές τις προσωπικές τους θέσεις.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε σήμερα το BBC υπογραμμίζουν την ανάγκη για όλους όσοι εργάζονται στο BBC να τηρούν «υψηλά πρότυπα ευγένειας στον δημόσιο λόγο».
Ανάμεσα σε άλλ, στις νέες κατευθυντήριες γραμμές, που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια, αναφέρονται συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι παρουσιαστές των πιο «εμβληματικών προγραμμάτων» του BBC.
Στις οδηγίες δημιουργείται μια νέα κατηγορία παρουσιαστών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, με μεγάλη τηλεθέαση και ακροαματικότητα, όπως οι εκπομπές “Antiques Roadshow”, “Strictly Come Dancing”, “Masterchef” και “Breakfast Shows”, οι οποίοι θα οφείλουν να τηρούν αυστηρότερους κανόνες.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση αναφέρει ότι οι προβεβλημένοι παρουσιαστές του BBC μπορούν εκφράζουν απόψεις επί πολιτικών ζητημάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν πρέπει να κάνουν εκστρατεία.
Κατά το δεκαπενθήμερο που προηγήθηκε και μετά τη μετάδοση αυτών των προγραμμάτων, οφείλουν κυρίως να μην «υποστηρίζουν ή να επικρίνουν» οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, «να μην ασκούν κριτική στην προσωπικότητα των πολιτικών ηγετών στο Ηνωμένο Βασίλειο», «να μην κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για οποιοδήποτε θέμα συζήτησης» και κατά τη διάρκεια βουλευτικών εκλογών ή δημοψηφισμάτων.
Οι δημοσιογράφοι του BBC και άλλοι που εργάζονται στην ειδησεογραφία θα συνεχίσουν να οφείλουν να τηρούν τους αυστηρότερους κανόνες για την αμεροληψία, υπογραμμίζεται.
Άλλα μέλη του προσωπικού του BBC ή εξωτερικοί συνεργάτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την αμεροληψία του BBC, αλλά πρέπει να είναι κόσμιοι και να μην δυσφημούν τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
«Απολύτως λογικές», χαρακτήρισε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές ο Λίνεκερ με ανάρτησή του στο X.
«Όλοι έχουμε ευθύνη να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με ευγένεια και σεβασμό, ιδιαίτερα όταν ο δημόσιος διάλογος και οι συζητήσεις, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός αυτού, μπορεί να οδηγούν σε πόλωση», υπογράμμισε ο Ντέιβι σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενος ξανά στη δέσμευση του ομίλου στην ελευθερία της έκφρασης και στην αμεροληψία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ