Τα Σκόπια είναι τόσο μολυσμένα που τα άτομα με αναπνευστική ασθένεια κινούνται ανηφορικά για να ξεφύγουν και οι νέοι ονειρεύονται να μεταναστεύσουν. Αλλά μια απλή εφαρμογή έχει ξεκινήσει μια κίνηση για την αντιμετώπιση του νέφους. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την εφαρμογή AirCare στο τηλέφωνό τους για να ελέγχουν τα επίπεδα ρύπανσης γύρω τους.
Η εφαρμογή έχει γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για πολλά άτομα στην πόλη, για να κατανοήσουμε πού είναι η ρύπανση και πόσο κακό είναι. Ως αποτέλεσμα, προκάλεσε αυξανόμενη ευαισθητοποίηση και ανησυχία για τον αέρα της πόλης. Τα Σκόπια κυριαρχούν τακτικά στις λίστες των πιο μολυσμένων πόλεων στην Ευρώπη και μερικές φορές στον κόσμο. Το 2018, τα επίπεδα PM10 – μικροσκοπικά σωματίδια ρύπων μεγέθους 10 μικρομέτρων που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία – υπερέβησαν τα όρια της ΕΕ για συνολικά 202 ημέρες στην πόλη.
Ενώ η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι μέρος της ΕΕ, έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και έχει κάποιο δρόμο να ακολουθήσει τα πρότυπα ποιότητας της ΕΕ για τον αέρα. Προς το παρόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 4.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στη Βόρεια Μακεδονία μπορεί να οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση και το οικονομικό κόστος για τα Σκόπια πιστεύεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 570 και 1.470 εκατομμυρίων ευρώ.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν την αιθαλομίχλη, αλλά όλοι έχουν ένα κοινό σημείο: τη φτώχεια. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα είναι 250 € και πολλοί άνθρωποι μπορούν μόνο να αντέξουν τη θέρμανση των σπιτιών τους κάνοντας ξύλο, σφαιρίδια καυσίμου βιομάζας ή μερικές φορές ακόμη και πλαστικά.
Τα παλιά αυτοκίνητα που δεν πληρούν τα πρότυπα εκπομπών της ΕΕ εισάγονται και πωλούνται φθηνά και οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι περιορισμένες. Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας και η βιομηχανία διαδραματίζουν επίσης ρόλο. Όλος αυτός ο σκοτεινός αέρας παγιδεύεται από την πόλη από ψηλά βουνά παντού. το χειμώνα, η αντιστροφή θερμοκρασίας δημιουργεί μια «σφραγίδα» ζεστού αέρα πάνω από την κοιλάδα που κλειδώνει τον κρύο αέρα μέσα. Όλη η αιθαλομίχλη και οι καπνοί που παράγονται στη συνέχεια κολλάνε και εδώ. Όμως, για την πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης, υπήρχε σχετικά μικρή συνειδητοποίηση του πόσο κακή ήταν η ποιότητα του αέρα πριν από την εμφάνιση της εφαρμογής AirCare. Αναπτύχθηκε λίγο πολύ τυχαία το 2015 από τον Gorjan Jovanovski.
Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα με τα δεδομένα ρύπανσης που χρησιμοποιούσε η AirCare. Οι κρατικοί σταθμοί μέτρησης από τους οποίους αντλείται είναι εξαιρετικά δαπανηροί για συντήρηση και συχνά δυσλειτουργία ή καταστροφή. Αυτό οδηγεί στις ενδείξεις που δεν εμφανίζονται στην εφαρμογή. Μια έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών του 2019 (UNEP) σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση στα Δυτικά Βαλκάνια επισήμανε ασυνεπή δεδομένα λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων για τη συντήρηση των σταθμών ήταν μια πρόκληση σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο Cavkovski δημιούργησε μια εφαρμογή, το PulseEco, συγκεντρώνοντας όλες τις ενδείξεις και έκανε τα δεδομένα ανοιχτού κώδικα έτσι ώστε να εμφανίζονται και στην AirCare. Ο Cavkovski δημοσίευσε επίσης οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να παραγγείλουν και να κατασκευάζουν αισθητήρες οι ίδιοι και πώς άλλες πόλεις μπορούν να ενταχθούν στο δίκτυο. Ωστόσο, οι αισθητήρες είναι αμφιλεγόμενοι επειδή δεν πληρούν τα πρότυπα μέτρησης του Ευρωπαϊκού Δείκτη Ποιότητας Αέρα και δίνουν δεδομένα χαμηλότερης ποιότητας. Ως αποτέλεσμα, οι πολιτικοί στη χώρα μίλησαν κατά της χρήσης τους.
Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι οι αισθητήρες θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τους χειρότερους ρύπους της πόλης. Η οικιακή θέρμανση κατηγορείται εδώ και πολύ καιρό ως ένοχος και ο Cavkovski επιβεβαιώνει ότι οι μετρήσεις αυξάνονται καθώς οι άνθρωποι φωτίζουν φωτιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Ο Γιοβάνοφσκι κυκλοφόρησε τώρα το AirCare και στις 11 χώρες της περιοχής των Βαλκανίων. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος για τη ρύπανση περιλαμβάνουν τις πόλεις του Σεράγεβο και του Βελιγραδίου, οι οποίες ήταν στην κορυφή της λίστας των πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο για αρκετές ημέρες το χειμώνα του 2019. Χρηματοδοτεί επίσης την εφαρμογή μέσω διαφήμισης και μετακομίζει στο σπίτι στα Σκόπια από το Άμστερνταμ για να εργαστεί πάνω σε αυτό πλήρως.
BBC: The young people fighting the worst smog in Europe
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής